A Gótikus út templomai nyáron meghatározott időben tartanak nyitva

A Gótikus út templomai nyáron meghatározott időben tartanak nyitva

Az Európai Kulturális Örökség védjegyet viselő Gótikus út mentén levő templomok idén, immár a második szezonban egész nyáron nyitva tartanak. A tizenegy templomba a Kassai és Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően a látogatók a nyáron meghatározott időpontban jutnak be. Erről Peter Palgut, a Gótikus út társulás munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

“A Gótikus út társulás az egyházi közösségekkel, plébániákkal és önkormányzatokkal közösen a Kassa Megyei Önkormányzatnak a Terra Incognita programon keresztül nyújtott hozzájárulásával, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatásával a tavalyi rendkívüli érdeklődésre való tekintettel idén is meghatározott időpontokban lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy megtekinthessék ezeket a kulturális örökségeket. Tavaly a nyári hónapokban 9000 turista látogatott el ezekre a helyekre” – számolt be Peter Palgut.

A turisták június 15-től szeptember 14-ig a Csetneki körút keretében ellátogathatnak a Rozsnyói járásban levő csetneki, gecefalvi és martonházai evangélikus, valamint a pelsőci református templomba hétfőtől szombatig reggel 9 órától délután 16 óráig. A Nagyrőcei és Rimaszombati járásban a Jolsvai és Rimai körút során az érdeklődők bejuthatnak a rimabrezói, a kiétei, a kraszkói és kövi evangélikus templomokba, a süvétei és hizsnyói katolikus templomokba, mégpedig július 1-től augusztus 31-ig szerdától szombatig délelőtt 10 órától délután 16 óráig.

Hírdetés

A rákosi katolikus templomba szombaton 10 órától délután 16 óráig lehet bejutni, azonban azt javasolják, hogy a látogatást ajánlatos előre bejelenteni. A rimabányai templom jelenleg a felújítási munkák miatt nem látogatható.

“A templomokhoz való eljutást segíti, hogy a nyári szezonban szombatonként a Csetneki körút templomai megközelíthetők a kényelmes 22 személyes mikrobusszal. A busz a pelsőci vasútállomástól indul reggel 8.40 perckor, a jegyeket a www.vylety.kosiceregion.com weboldalon keresztül lehet megvásárolni.”

Peter Palgut azt is megjegyezte, hogy amennyiben az érdeklődőknek nem sikerül eljutni a régióba, a templomokat megnézhetik IDE kattintva, a virtuális oldalon is.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »