Nagy tudású, de olyan hülye, hogy üti el magát? (Mesterséges intelligencia a láthatáron)

Nagy tudású, de olyan hülye, hogy üti el magát? (Mesterséges intelligencia a láthatáron)

Kedd este a baróti Tortoma Önképzőkör 582. kiadásán Balázs Aaron gyergyóditrói vállalkozó volt Demeter Zoltán vendége, aki a ChatGPT-vel való kommunikáció (chat – párbeszéd, társalgás számítógépen) különös világába kalauzolta a jelen levő, inkább fiatal érdeklődőket. Vetített képes elő­adásának a Szintlépés öt promptban – Mesterséges intelligencia a mindennapjainkban címet adta.

Az angol nyelvben a prompt szó főnévként színházi súgást, igeként valaminek a kiváltását, elindítását jelenti; a ChatGPT-vel való kommunikáció­ban promptnak azokat az utasításokat, hívószavakat hívják, amelyek alapján a mesterséges intelligencia létrehoz egy adott szöveget. Arról van szó, hogy egy internetes honlapon, jelen esetben a chatgpt.com oldalon mindenféle utasítást lehet adni a nyelvi modell alapján működő „robotnak”, aki aztán egy chatfelületen válaszol, szinte azonnal. Az előadó szerelmes verset íratott vele, majd egy étel elkészítésének receptjét kérdezte, matekfeladványra kért magyarázatot stb. Első nekifutásra amolyan szórakoztató érdekességnek tűnt a dolog, azonban ha komolyan vesszük azt, amit az előadó mondott, hogy a ChatGPT 300 millió (!) teljes munkaidős irodai alkalmazottat képes vagy lesz képes a közeljövőben helyettesíteni, akkor a mosoly egy kicsit az arcunkra fagyhat, és rájövünk, hogy ezzel érdemes azért komolyabban is foglalkozni, különösképpen, mivel az irodai alkalmazottak körébe tartoznak – mint mondta – az újságírók is. „Nagy tudású, de olyan hülye, hogy üti el magát” – jellemezte azért az előadó a ChatGPT-t, és azt is hozzáfűzte, nem intelligens, ám a fejlődésnek nincs határa – legújabban például már képes emberi érzelmeket felismerni. A ChatGPT tulajdonképpen számokra lefordítva értelmezi az emberi nyelvet, a hívószavak alapján létrehoz több ezer választ, valószínűségszámítás alapján kiválasztja a legjobbat, és ezt küldi üzenetben a kérdezőnek. Használata során a lényeg, hogy világosan, tömören megfogalmazott utasításokat adjunk neki – hangsúlyozta az előadó.

Hírdetés

Nyilván, több jelenlevőben is kételyek merültek fel a ChatGPT gyakorlati hasznát illetően, például a tanügyben a diákok által, amire az előadó válasza az volt, hogy „ehhez fel kell nőnie a tanügynek”. És, mint minden emberi találmányhoz, valószínűleg nemcsak az oktatásnak, hanem mindannyiunknak – állapították meg többen. Tény, hogy aki kedvet érez hozzá, kipróbálhatja az említett weboldalon, a ChatGPT-nek van ingyenes és többet tudó, fizetős változata is.

Böjte Ferenc


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »