Fegyverembargó Izreal ellen – Netanjahu nagyon kiakadt Macron ötletén

Fegyverembargó Izreal ellen – Netanjahu nagyon kiakadt Macron ötletén

Emmanuel Macron francia elnök a minap arra szólította fel a Nyugatot, hogy vezessenek be fegyverembargót Izraellel szemben a gázai háború miatt. Erre reagált igen éleshangú, külön emiatt összehívott sajtótájékoztatón Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő.

mondta Netanjahu. Később azt hangoztatta, hogy Izrael nyerni fog a támogatásukkal vagy anélkül”.

Macron a France Inter rádióadónak nyilatkozva szombaton azt mondta:

„Kiemelt politikai feladat [a Közel-Keleten] a politikai megoldásokhoz való visszatérés és a fegyverszállítások leállítása a gázai övezetben zajló harcok esetében”

Hírdetés

mondta, hozzátéve, hogy Franciaország nem szállít fegyvereket Izraelnek – ahogy egyébként a közelmúltban a britek, a németek és a kanadaiak is leállították az izraeli fegyverszállításokat.

Körkép-vélemény:

Az USA azonban kitart és tovább is ellátja mindennel Izraelt, amire csak szüksége van, így Macron kijelentéseinek érdekes belpolitikai vonatkozásai vannak. Macron lényegében Kamala Harris demokrata elnökjelölt pozícióját gyengítette, mert a jelenlegi Biden-adminisztráció, amelynek Harris is tagja alelnökként, fenntartások nélkül támogatja Izraelt – és az amerikai stratégiai célok miatt nem engedheti el Izrael kezét. Így valójában Macron nem is annyira Macron, mint az amerikai demokratáknak szólt be.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »