Fico: Nem szabad egymás ölnie a szlávoknak csak azért, mert a Nyugat ezt akarja

Kemény háborúellenes álláspontjának adott hangot Robert Fico (Smer) kormányfő a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában. Az orosz-ukrán háború kapcsán kijelentette: nem szabad folytatni az öldöklést csak azért, mert a Nyugat azt akarja. Hozzátette, hogy az Európai Unió támogatja a vérontást.

mondta Robert Fico a Kárpát-Dukla hadműveletekben elesett katonák emléknapján a köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában. Idén 80 éve, hogy Dukla térségében elkezdődtek a hadműveletek, amelyben az 1. csehszlovák hadtest is részt vett a Vörös Hadsereg oldalán.

A 80 évvel ezelőtt induló hadműveletet Fico végül geopolitikai párhuzamba állította az orosz-ukrán háborúval.

„Tőlünk keletre egy ország háborúban áll, amelyben szlávok ölik egymást. Európa támogatja ezt a vérontást, amit én nem tudok megérteni. Az én véleményem az, hogy minél hamarabb véget ér a háború, annál jobb. Ki kell mondani, és erről fogok tárgyalni holnap Denisz Smihal ukrán kormányfővel is, (…) hogy fel kell hagyni a vérontással Ukrajnában, és nem szabad egymás ölnie a szlávoknak csak azért, mert a Nyugat ezt akarja”

mondta Fico. Újra elmondta, hogy az orosz-ukrán háború csak azért folytatódik, mert a Nyugat nagy mértékben támogatja azzal a céllal, hogy térdre kényszerítse Oroszországot.

Hírdetés

„Ezt a háborút nem lehet katonai eszközökkel megoldani, ezért a fő üzenet a béke kell, hogy legyen”

hangsúlyozta.

Fico szót emelt a ruszofóbia ellen, majd elmondta, hogy tavaly Normandiában emlékezett meg a normandiai partraszállásról, jövőre pedig Moszkvába ünnepelné meg a II. világháború végének évfordulóját.

Szlovákiában 2016-tól október 6-án tartják a Kárpát-Dukla hadműveletekben elesett katonák emléknapját. A szóban forgó hadművelet volt a II. világháború egyik, a keleti frontnak pedig a legvéresebb csatája, amely már szeptemberben elkezdődött. Az 1. csehszlovák hadsert tagjai Ludvík Svoboda tábornok parancsnoksága alatt 1944. október 6-án érték el Szlovákia határát, ezért lett október 6. a megemlékezés napja. A Kárpát-Dukla hadműveletben több mint 21 ezer katonát veszített a Vörös Hadsereg, további 84 ezren sebesültek meg, a csehszlovák katonák közül 1630 elesettet tartanak számon.  A harcok október 28-ig tartottak, de kisebb ütközetekre ezt követően is sor került, egészen november 28-ig.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »