Kik lesznek a bajnokok a legerősebb európai ligákban?

Kik lesznek a bajnokok a legerősebb európai ligákban?

A top 5 európai liga? Minden focibolond fújja: angol, spanyol, olasz, német és francia. Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga és Ligue 1. Két bajnokot ismerünk már, a Bayer 04 Leverkusen története első német bajnoki címét szerezte meg, a milánói Inter a huszadik olaszt, de hogy mely csapatok végeznek az élen a többiben… Nagy meglepetések persze nem lesznek.

Xabi Alonso bezsebelte az első aranyat a Leverkusennel, közben összeboronálták a Liverpoollal, de úgy tűnik, a baszk marad Németországban, nem megy vissza egykori sikereinek a színhelyére. A Leverkusen harminc forduló után továbbra is veretlen, 25 győzelem, 5 döntetlen, 80 pont a mérleg, a 30. fordulóban a Dortmund sem fogott ki az új német bajnokon (1-1), pedig közel volt a vereség. Az Európa-liga elődöntőjében a Romával csapnak össze, a Német Kupa fináléjában a másodosztályban jelenleg kiesésre álló Kaiserslauternnel mérkőznek majd, magyarán összejöhet a triplázás is. A Bundesligában a BL-helyek tulajdonképpen elkeltek. A bajnok mellett a Bayern München, a Stuttgart, a Lipcse és a Dortmund indulhat a harminchat csapatos sorozatban a 2024-2025-ös idényben, vagyis elég jó eséllyel öt német gárda, a Bayern és a Dortmund pedig az idei kiírást is megnyerheti. Miért pont öt? Mivel jól szerepelnek a 2023-2024-es szezonban az európai kupasorozatokban, és a két legtöbb pontot szerző bajnokság plusz egy csapatot indíthat a Bajnokok Ligájában.

Ki lesz idén az angol bajnok? Az Arsenal, a Liverpool vagy ismét a City? A londoniak 77, Szoboszlaiék 74 pontosak, a manchesteriek pedig egy ponttal kevesebbet szereztek, viszont két mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Az első kettőre négy, Guardiola gárdájára hat bajnoki vár még, miközben bejutottak az FA-kupa döntőjébe is, ahol a városi rivális Uniteddel találkoznak.

Az Arsenal legutóbb 5-0-ra kiütötte a Chelsea-t, jöhet a Tottenham elleni idegenbeli észak-londoni derbi, majd a Bournemouth odahaza, a United Manchesterben, végül az Everton az Emiratesben. Klopp csapata elbukta a tegnapi Everton elleni városi derbit 2-0-ra, ezután a fővárosban a West Hammel csapnak össze, a Tottenhammel otthon, az Aston Villával idegenben, az utolsó fordulóban a Wolverhamptont fogadják. A City ma Brightonban lép pályára, vasárnap Nottinghamben, majd a Wolverhampton utazik Manchesterbe, végül három londoni csapattal fejezi be a szezont, Fulham és Tottenham idegenben, a West Hamet pedig otthon fogadja. Ezek alapján ki lesz a bajnok? A negyedik, BL-t érő helyre az Aston Villa pályázik, a 66 pontos birminghamieket csak a 60 pontos Tottenham érheti utol, a londoniak két meccsel kevesebbet játszottak.

Hírdetés

A Serie A 33. fordulójának két utolsó mérkőzésén vendégsiker született. A Roma 1-3-ra kikapott a Bolognától, a „derby della Madonninán”, vagyis az AC Milan-Internazionalén pedig bajnokot avattak. Az Inter 1-2-re nyert, 86 pontos, a Milan 69 pontot szerzett, Simone Inzaghi csapata behozhatatlan előnyre tett szert, három év után ismét olasz bajnok lett. A huszadik arany feljogosítja a klubot, hogy a mezen, a címer fölött két csillagot viselhet a jövőben. A bronzérem a Juventusé vagy a Bolognáé lesz, az ötödik helyért a Roma, az Atalanta és a Lazio harcolnak. Viszont az ötödik hely is BL-szereplést jelent, a Serie A-ban lesz még miért küzdeniük a legjobb csapatoknak is.

A La Liga 32. fordulójában játszották az el clásicót, a Real Madrid 3-2-re legyőzte a Barcelonát. Carlo Ancelotti csapata 81 ponttal vezeti a bajnokságot, közelebb jutott a harminchatodik bajnoki címhez, a katalánok 70 pontot szereztek harminckét mérkőzésen, a másik katalán alakulat, a Girona 68 pontos.

űEzt a hármast követi az Atlético Madrid és a Bilbao, előbbi 61, utóbbi 58 ponttal áll a spanyol élvonalban. Az 51 pontos Real Sociedad tízpontos hátránya az Atléticóval szemben behozhatatlannak tűnik hat forduló alatt, a Bajnokok Ligájáért a fővárosiak és a baszkok küzdenek – az Athletic Club már megnyerte a 2023-2024-es Copa del Reyt.

A Ligue 1 élén a Paris Saint-Germain áll 69 ponttal, megelőzve az 58 pontos Monacót. A harmincnégy fordulós francia élvonalból négy kör még hátravan, a harmadik BL-helyért az 53 pontos Brest, az egy ponttal kevesebbet szerző Lille, valamint a 48-nál tartó Nice csatáznak. A PSG sorozatban a harmadik, összesítve a tizenkettedik bajnoki címet szerezheti meg, de Luis Enrique alakulata érdekelt a BL-elődöntőben, valamint a Coupe de France fináléjában is. A Lyon lesz az ellenfelük a francia kupa döntőjében, a PSG tehát három sorozatban is diadalmaskodhat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »