Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – az alkotmányozó zsinat centenáriuma

Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – az alkotmányozó zsinat centenáriuma

2023. június 17-én a lévai református templomban annak apropóján tartottak emlékzsinatot, hogy éppen száz évvel ezelőtt ülésezett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház jogelőd egyházi közösségének alkotmányozó zsinata.

Az 1923. június 17-én tartott lévai alkotmányozó zsinat egyházunk egyik történelmi mérföldköve volt, amelyen a zsinati atyák – a szétszakított egyházi állapotból új erőre kapva – élni akarásukról és az éltető Isten iránti hálájukról akartak bizonyságot adni. Az elmúlt száz év tanulságával hálát adunk Istennek, hogy itt vagyunk, élünk és magasztalhatjuk Őt azon a nyelven és földön, melyen megszületni engedett. Legyen példás mindannyiunk számára az a történelmi helyzet, amelyben most jelen vagyunk”

– idézte a reformata.sk a helyi gyülekezet lelkipásztorának, Kassai Gyulának köszöntő szavait.

A portál Géresi Róbertnek, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökének mondatait is idézte:

A szétszakított reformátusság több száz gyülekezete egyházat kellett, hogy létrehozzon egy olyan államnak a területén, amely közösségeink túlnyomó részéhez ellenségesen viszonyult. (…) A felvidéki református egyházunkat megszerettük. Bánata mindannyiunk bánata. Sikere mindannyiunk öröme. Jó szándékkal építjük, aggódva kísérjük. De sokszor meg kell vallanunk, bűneink által romboljuk is. Sokat foglalkozunk vele, amikor beszélünk róla és gyakran hiányát mutatjuk a cselekedeteknek, amikor tenni kell érte. Harcolunk érte, mint Péter harcolt Jézusért, de bűnbánattal meg kell vallanunk azt is, hogy esetenként júdási lelkülettel tudjuk elárulni.”

Pálóczi Czinke István püspök száz évvel ezelőtt elhangzott imáját a barsi egyházmegye esperese, Révész Tibor olvasta fel, majd Géresi Róbert püspök igehirdetését követően a Zsinat X. ülésszakának 5. ülését Porubán Ferenc főgondnok nyitotta meg.

Amint azt a református portál összefoglalta, az 1923. évi lévai zsinatról és az azt követő időszakról Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja tartott átfogó előadást. Ismertette az egyházalapítás előzményeit, az egyes egyházkerületek létrejöttének körülményeit, majd kitért arra, hogy mivel foglalkozott a száz évvel ezelőtt ülésezett zsinat és milyen határozatok születtek, mindezekre miként reagált az akkori állam:

Hírdetés

A három egyházkerület képviselői azzal a meggyőződéssel tértek haza Léváról, elvégezték a vállalt feladatukat, a református egyház immár elfogadott lesz Csehszlovákiában, de ez nem volt elég. Még évekig húzódtak a tárgyalások eredménytelenül. Úgy élt 20 évig a református egyház – a demokratikusnak mondott – első Csehszlovák Köztársaságban, hogy az állam soha nem hagyta jóvá református törvénytárunkat. Ma azt mondanánk: nem regisztrálta egyházunkat Masaryk és Beneš Csehszlovákiája.“

A reformata.sk cikkéből az is kiderül, hogy az alkalomra jelent meg az elmúlt száz esztendő kortörténetét feldolgozó, A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház története az önállósulástól napjainkig című tanulmánykötet a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara oktatói közösségének szerkesztésében:

A kiadvány megálmodója Somogyi Alfréd dékán volt, aki szerint »önmagunk dicsérete van annyira fontos, hogy azt nem bízhatjuk másra.«”

A centenáriumi időszak kordokumentumos képeit a teológiai kar és munkatársi közössége egy albumban szeretné bemutatni. A készülő kiadványról Tömösközi Ferenc adjunktus beszélt. Mint mondta, eddig egyetlen olyan könyv sem jelent meg, amely képekben, egységes keretben foglalná össze a felvidéki református egyház történetét.

19 roll-upon keresztül megismerkedhetünk a Szlovenszkói és Kárpátaljai Egyetemes Református Egyház kialakulásának előzményeivel, az új egyházkerületek megalakulásának körülményeivel, az akkori egyházvezetők személyével és küzdelmeivel, a 100 éve összeült lévai zsinat munkájával és alkotótagjaival. De betekintést nyerhetünk a két világháború közötti oktatási rendszerünkbe, elemi iskoláinkba, külön kiemelve az 1925-ben indult Losonci Theológiai Szemináriumot, majd az 1935-ben Komáromban létrejött Református Tanítóképző Intézetet. A belmisszió keretében megismerkedhetünk a kiskoszmályi, a beretkei, a marcelházai árvaházzal és a Timóteus Mozgalommal. A kiállítás Léván július elsejéig tekinthető meg”

– idézte fel az összefoglaló a bátorkeszi lelkipásztor, Czinke Zsolt szavait a Lévai Református Egyházközség gyülekezeti termében elhelyezett roll-up kiállításról.

Az 1923. június 17-én tartott alkotmányozó zsinat centenáriuma során adták át a Pálóczi Czinke István-díjat. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata az egyházi közösség és a református identitás megerősítéséért munkálkodó életek elismerésére 2013-ban alapította meg legmagasabb rangú elismerését, amelyet a 2023. esztendőben Grezsa István címzetes főorvosnak, nemzetmegtartó politikusnak ítéltek oda.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »