Nagyszombat Megye Önkormányzatának egyedülálló rendezvénysorozata a pályaválasztók részére

Nagyszombat Megye Önkormányzata egyedülálló rendezvénysorozatot szervez Melyik középiskolába Nagyszombat megyében címmel. A rendezvénysorozat az alapiskolák nyolcadikosait és kilencedikeseit szólítja meg azzal a céllal, hogy segítse őket a középiskolai tanulmányaik megválasztásában a megye területén. A rendezvényre a megye három városában kerül sor, október 3-án csütörtökön Nagyszombatban, október 10-én Szenicen és október 17-én Dunaszerdahelyen.

„A rendezvénysorozattal segíteni kívánunk a fiataloknak a középiskolai tanulmányaik megválasztásában. A tanulók, a szüleik, de a széles közönség számára is egyedülálló alkalmat kínálunk a középiskolák irányultságának megismerésére, a felvételi vizsgák módjáról, a duális-kettős oktatási formáról és a tanulók részére a megye által nyújtott kedvezményekről. Szeretnénk megkönnyíteni számukra a választást és ismereteket nyújtani a munkahelyi elhelyezkedési lehetőségekről is. Külön előny, hogy ezeket az alkalmakat a megye három városában, Nagyszombatban, Szenicén és Dunaszerdahelyen szervezzük, ezzel is alkalmazkodunk a szülők és diákok elvárásaihoz” – mutatott rá Jozef Viskupič, a Megyei Önkormányzat elnöke hozzátéve, hogy az iskolák bemutatásán kívül a program része a megyei TalentCentrum és a Fizika Népszerűsítése Centrumának bemutatása is.

Nagyszombatban a megye valamennyi szakközépiskolájának, kereskedelmi akadémiájának és gimnáziumának tanulói és pedagógusai képviselik majd intézményüket a rendezvényen.

Részt vesznek továbbá azon vállalatok, cégek, munkáltatók, társaságok képviselői is, amelyek együttműködnek a tanintézményekkel a duális képzés keretében, valamint a főiskolák, az IPčko krízisközpont, az ERASMUS+ügynökség képviselői is. A rendezvénysorozat részeként az érdeklődők számára workshopokat ugyancsak tartanak, valamint szintén sor kerül a középiskolák tanulóinak aktivitását bemutató programokra. Ilyenek lesznek a virágkötészeti bemutatók, a portrékészítés, a drótból készült termékek kiállítása, az elsősegélynyújtás és kutyakiképzés bemutatása. Ezenkívül megkóstolhatják a tanulók által készített hidegtálak finomságait, koktélokat, de akár kipróbálhatják a jövendő kozmetikusok, fodrászok, masszőrök ügyességét is.

„A rendezvény nagyszerű alkalom a szülőknek és a diákoknak, hogy közelebbről megismerkedjenek a karrierépítési lehetőségekkel. Ebben segít nekik az egész évben működő megyei TalentCentrum is, amelyet fennállása két éve alatt 3500 diák keresett fel. Az Elektrotechnikai Szakközépiskola épületében a TalentCentrummal együtt kapott helyet az idén júniusban átadott Fizika Népszerűsítésének Centruma is” – fejtette ki Stanislav Pravda, a Megyei Oktatásügyi Hivatal igazgatója.

Hírdetés

A még bizonytalankodó nyolcadikosok és kilencedikesek számára nagy segítséget jelent a Nagyszombati Pályaválasztási Tanácsadó Központ.  A tanácsadáson részt vehetnek a szülők is.

A Megyei Önkormányzat továbbra is az úgynevezett megyei csomaggal támogatja a duális képzésben résztvevőket, illetve azokat a diákokat, akik a hiányszakmák és keresett szakmák kitanulását választják. Ez a csomag stipendium biztosítását, ingyenes autóbuszközlekedést és kollégiumi elhelyezést tartalmaz.

Továbbá 2024. október 3-án csütörtökön reggel 9.00 óra és 12.30 között a Nagyszombati Közlekedési Szakközépiskolában megvalósul a Tanulj a közlekedésről elnevezésű rendezvény, amelyen a diákok a forgalom, a közlekedés témakörében tanulható szakokról értesülhetnek. A szakemberek a tanulóknak hasznos ismereteket nyújtanak arról, milyen foglalkozásokat választhatnak, de sokrétű kísérőprogramokban szintén részük lehet. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

A megye városaiban szervezett rendezvények 8.00 órától 17-ig valósulnak meg.

Nagyszombatban 2024. október 3-án a Városi Sportközpontban (Rybníková 15.)
Szenicen 2024. október 10-én a Kultúrházban (Nám.Oslobodenia 17.)
Dunaszerdahelyen 2024. október 17-én a Közös Igazgatású Szakközépiskolában (Nám.sv.Štefana 1533/3)

(BM/Felvidék.ma/Nagyszombat Megyei Önkormányzat)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »