Moszkva dühös: Indiai fegyverek bukkantak fel Ukrajnában

Moszkva dühös: Indiai fegyverek bukkantak fel Ukrajnában

2024. 09. 21.

Az indiai gyártású tüzérségi lövedékek Ukrajnába kerüléséről számolt be a Reuters hírügynökség. A jelentés szerint európai vásárlók továbbították a lőszereket Kijevnek, miközben India nem avatkozott be a kereskedelem leállítása érdekében, annak ellenére, hogy Moszkva tiltakozott ez ellen – adta hírül a Portfolio.hu.

A Reuters tizenegy indiai és európai kormányzati és védelmi ipari tisztviselőre, valamint vámadatok elemzésére hivatkozva állítja, hogy több mint egy éve folyik a lőszerek szállítása Ukrajna szükségleteinek kielégítésére. Az indiai fegyverexport-szabályok tiltják az engedély nélküli továbbadást, ami a jövőbeli eladások megszüntetését vonhatja maga után. Orosz diplomaták eddig már legalább kétszer felvetették a kérdést indiai kollégáiknak, többek között akko is amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024 júliusában az újdelhi külügyi tárcavezetővel találkozott.

Az indiai külügyminisztérium korábban tagadta, hogy az ország tüzérségi lövedékeket adott volna el Ukrajnának.

Hírdetés

Indiai források szerint Újdelhi csak kis mennyiségben gyártott az Ukrajna által használt lőszerekből, becslések szerint ez a Kijev által importált fegyverek kevesebb mint 1 százalékát teszi ki. A fegyverek szállításáról eddig annyit tudni, hogy India európai partnerei vásároltak belőle, majd onnan került át a háború sújtotta kelet-európai országba.

Olaszország és Csehország is azon európai országok között van, amelyek indiai lőszert küldenek Ukrajnának, azt nem tudni, hogy ezt továbbértékesítették, vagy adományozták Kijevnek. India nem tett lépéseket az Európába irányuló szállítások megfékezésére, miközben lehetőséget lát fegyverexport ágazatának fejlesztésére. Az ország 2029-ig mintegy 6 milliárd dollárra kívánja növelni védelmi exportját a jelenlegi 2,5 milliárd dollárról.

A vámadatok szerint 2022 februárja és 2024 júliusa között jelentősen megnőtt az indiai lőszerexport értéke Olaszországba, Csehországba, Spanyolországba és Szlovéniába, a cikk szerint egyes esetekben a végfelhasználói megállapodások megsértésére is sor kerülhetett

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »