Egyre népszerűbb a felvételizők körében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Egyre népszerűbb a felvételizők körében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Az országos átlagot 12 százalékkal meghaladó mértékben, a tavalyi évhez képest csaknem 40 százalékkal emelkedett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre (EKKE) jelentkezők száma. Az általános felvételi eljárásban az Egerben és Jászberényben működő egyetemet 38 százalékkal többen jelölték meg első helyen, mint egy évvel korábban.

A március 6-i, budapesti sajtótájékoztatón Csák János kulturális és innovációs miniszter ismertette a felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeit. Elmondta: több mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba. Tavaly a jelentkezők száma még 99 ezer volt, az emelkedés azt jelenti, hogy nőtt a felsőoktatási képzési rendszer vonzereje. Külön örömtelinek nevezte, hogy a tanár, a tanító és az óvodapedagógus szakokra is a korábbinál többen jelentkeztek.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a megújult magyar felsőoktatásba 126 449-en jelentkeztek, az immár teljes elektronikus felvételi eljárás keretében. A megújított felvételi rendszer 27 százalékkal növelte a jelentkezői számot, százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája – közölte az államtitkár.

Az adatokból kiolvasható, hogy nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre 39 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. Az EKKE legnépszerűbb szakjai a jelentkezési adatok szerint a gyógypedagógia, a tervezőgrafika, a programtervező informatikus, az óvodapedagógus, az edző, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a gazdálkodási és menedzsment, illetve a kommunikáció- és médiatudomány.

Hírdetés

A legnépszerűbb képzési terület a pedagógusképzés, igen kedvelt továbbá a művészeti, az informatikai, a sporttudományi és a gazdaságtudományi terület is. A 2023-as általános felvételi eljárásban fontos tényező, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény decemberi módosítása szerint a tanító vagy tanári végzettséggel rendelkezők számára a négy féléves, újabb tanári szakképzettséget nyújtó képzés akkor is ingyenes, ha az érintettek már elhasználták a jogszabályban meghatározott 12 félév támogatási időt.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre 6338 fő jelentkezett, s összesen 10 964 jelentkezést nyújtottak be. Az egyetemet első helyen megjelölők száma 3343 fő.

Forrás: MTI, EKKE

Fotó: EKKE

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »