Iskolabusz program – Sok ezer kilométer az Ipoly mentén

Iskolabusz program – Sok ezer kilométer az Ipoly mentén

A Rákóczi Szövetség 2022 szeptemberétől tizenhat iskolabusszal (és azok üzemeltetésével) összesen tizenöt szlovákiai szórványterületen, illetve nyelvhatáron lévő település magyar alapiskolájában segíti a gyermekek iskolába járását.

Az érintett települések között öt Ipoly menti helység is van: Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog és Ipolyvarbó. Ahogy azt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke megfogalmazta, az iskolabuszok célja, hogy az érintett területeken segítsék az alapiskolák biztonságos elérését a kisgyermekek számára, és megkönnyítsék a szülők magyar iskolaválasztási döntését.

Ipolybalog

Az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola igazgatója, Molnár Barnabás beszámolója szerint 2022. szeptember 6-ától minden nap használatban van a kisbusz, s hordja az elsősöket, illetve egy-két másodikost.

– Összesen 14 tanulót szállítunk naponta két irányból, hat községből (Kóvár, Nagycsalomja, Ipolykeszi, Ipolyszécsényke, Kelenye, Ipolyhídvég). Az egyik irányból Kóvár, a másik irányból pedig Ipolyhídvég a legtávolabbi község, ahonnan a gyerekeket minden reggel behozza, és délután pedig hazaszállítja a kisbusz. Reggel korán kezdünk, 7:40-kor csöngetnek az első órára, de szerencsére egy precíz, megbízható sofőrünk van, Rados Tibor, aki időben behozza a gyerekeket, valamint a hetedik óra után haza is szállítja őket. Az eddig eltelt négy hónap alatt a kisbusz közel 4 ezer km-t tett meg. Saját, kizárólag iskolai céllal is használhattuk a járművet; ilyen vonatkozásban 350 km-t tettünk meg vele – fűzte hozzá az intézményvezető.

Ipolynyék

– A délutáni utaztatás azért is lényeges, mert ha bármilyen kulturális vagy sportesemény van, már nem kell alkalmazkodnunk a buszmenetrendhez. Az iskolabusz eddig több mint 5 600 km-t tett meg, havonta mintegy 36 órát üzemel – mondta el kérdésünkre az iskola igazgatónője, Gyurász Szilvia.

Ipolyvisk

– A Rákóczi Szövetség által biztosított iskolabuszok jelentősége iskolánk működése szempontjából felbecsülhetetlen. Több olyan diákunk is van, aki nem Ipolyvisken él, így tehát az iskola és a lakóhely közötti közlekedés lényegesen könnyebb. Az iskolabusz havonta megközelítőleg ezer km-t tesz meg; ez valójában attól is függ, hogy éppen milyen településre kell eljutnia a busznak a diákokért – tudtuk meg az ipolyviski alapiskola igazgatónőjétől, Szabó Balázs Szabinától.

Az ipolyviski busz Ipolyszakállostól egészen Ipolyság városrészéig, Tesmagig közlekedik, összesen 15 tanulóval.

Ipolyság

Hírdetés

A régió központjában, Ipolyságon két iskolabusz is közlekedik; az egyik a Pongrácz Lajos Alapiskola tanulóit, a másik pedig a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola diákjait szállítja. Amint azt az utóbb nevezett intézmény igazgatója, Pálffy Dezső elárulta, a buszok a tanév elejétől zökkenőmentesen működnek, szállítják a gyerekeket reggel és a napközi után is.

Ipolyság környékén három kisbusz működik. Az útvonalakat szétosztottuk, így a buszok igény szerint több iskola tanulóit is szállítják.

Iskolánkból az év elején kilencen igényelték a szállítást. Ipolyhídvégről és Tesmagról hozzuk és visszük a gyerekeket, havonta mintegy ezer km-t megtéve. Az üres helyeket igyekeztünk feltölteni testvérekkel és további alsó tagozatos gyerekekkel.

– Megközelítőleg 80 km-t tesz meg naponta. Iskolaidő alatt, ha igény van rá, a diákokat versenyre, esetleg egyéb rendezvényekre is elszállítja.

Ipolyvarbó

– A Rákóczi Szövetség odaadó munkáját, amit a felvidéki magyar iskolákért végez, példaértékűnek tartom. Bárcsak feleennyi, magyarságát felvállaló és ezért tenni akaró szülő is élne a vidékünkön, mint amennyi jószándékkal érkező segítséget kapunk az anyaországtól.

Több szülőt is éppen a bonyolult utazási feltételek tántorítottak el gyermekük anyanyelven történő oktatásától. A felsorolt példák is mutatják, hogy az iskolabusz program ezt a gondot orvosolja.  

Megjelent a Magyar7 2023/4. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »