Nemet mondott a magyar Országgyűlés a globális minimumadóra

Nemet mondott a magyar Országgyűlés a globális minimumadóra

„Az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását”

– erről fogadott el ma parlamenti határozatot az Országgyűlés kormánypárti többsége.

Végsősoron Magyarország ezzel nemet mondott a globális minimumadóra.

Legalábbis annak jelenlegi formájára

Az elutasító beadványt 118 igen, 32 nem és 6 tartózkodó szavazat mellett támogatta a Tisztelt Ház, 43 képviselő nem szavazott.

Hírdetés

N1TV – Facebook

Nyilván furcsán hangzik, hogy egy elszegényedő kelet-közép európai ország törvényhozása képes lehet megakasztani egy globális folyamatot, mindenesetre már a mai vita is jól bemutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy nemzetállam a határokon átnyúló gazdasági társaságokkal szemben. 

Leegyszerűsítve, az OECD és az Európai Unió elképzelése alapján 2023-ban bevezetésre kerülő globális minimumadó egységesen 15 százalékra emelné a 750 millió eurónál nagyobb multinacionális csoportok esetében a társasági adót (2. pillér), azonban elmaradt az 1. pillér szabályozása: azaz továbbra is elkerülhetik helyi adózást az olyan nagy techóriások, mint a Facebook és a Google. 

Így gyakorlatilag egy-egy gazdasági erőkör határozná meg egy-egy szuverén ország adópolitikáját, miközben az eredeti célt, az óriás multik megadóztatását, szabályok közé szorítását nem sikerül(ne) maradéktalanul megvalósítani. 

Magyarországon a társasági adó alacsony (9 százalékos), tekintettel arra, hogy az Orbán-kormány egy nyitott gazdaságú adóparadicsomot hozott létre a multinacionális cégek számára, amennyiben lesz valami a globális minimum adóból, akkor minimum 15 százalékra kellene emelni az adó szintjét. 

Cikkünk frissül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »