Oktatás és gazdagság

A pre-MZP-ita blogger HAFR demagóg állításokkal kezdte újra tevékenységét a blog.hu-n. Tavaly még átment a HVG-re, de ott le se szarták HAFR-t, így visszakullogott. Ő az, ki már 10 éve is igazikonzervatív volt, azaz MZP előképe. Persze intellektuálisan HAFR sok lépcsőfokkal MZP felett áll, de ez itt csak azt jelenti: képes értelmesen megfogalmazni ugyanazt a marhaságot.

Azt mondja: “Egy ország gazdagsága azon múlik, hogy a polgárai mennyire gazdagok, pont.” – ez még igaz is, de aztán azt mondja “Ez meg azon múlik, hogy mekkora (piaci) érték előállítására képesek, pont.” – ami viszont marhaság. Ez ugyanis körkörös érvelés: minál több érték, annál gazdagabb, s minél gazdagabb, annál több érték.

Valójában az érték csak attól függ mik a hatalmi viszonyok. Ha a nemlétező kertemben lenyíratom a füvet áprilisban és júniusban, áprilisban 5000 Ft-ot fizetek ezért, majd júniusban meg 20 ezret, akkor a júniusi fűnyíróm 4-szer akkora értéket állított elő? (Most vonatkoztassunk el az inflációtól a példa kedvéért.) Dehogy, teljesen ugyanazt csinálta, ugyanaz az érték keletkezett.

Vagy másik példa: az IKEA stockholmi és kijevi üzletében a pénztáros keresete 8:1 arányú. Pedig ugyanazt csinálják teljesen. Tényleg 8-szoros értéket állít elő a svéd áruházi pénztáros?

Hírdetés

S végül a szerző leghamisabb érve: “Az előállított piaci érték meg döntően azon múlik, hogy mennyire képzettek az állampolgárok, pont.” – hát, pont hogy ezen semmi se múlik.

Lehet valaki bármennyire is képzett, ha az adott ország kereseti viszonyai alacsonyak, akkor keresete alacsony lesz. S lehet valaki bármennyire is képzetlen, ha az adott ország kereseti viszonyai magasak, akkor keresete magas lesz. A bangladesi programozó sokszorta kevesebbet keres, mint a norvég takarítónő. Peidg az utóbbihoz csak pár hét gyakorlat kell, az előbbihez meg több év tanulás és sok év gyakorlás.

Az oktatás pedig fontos, de sose lehet fő lépés. Előbb az országot vissza kell ugyanis venni, hogy a gazdasága aztán belföldre termeljen profitot. Hogy aztán legyen megfelelő bérezésre is pénz. Addig az öncélú oktatásfejlesztés csak egy drága hobbi marad, mely még rontja is az ország helyzetét, hiszen a gazdag országoknak termel ingyen szakembereket.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »