A 21. század kihívásaira reflektáló továbbképzés a lévai magyar iskolában

A 21. század kihívásaira reflektáló továbbképzés a lévai magyar iskolában

A korai fejlesztés és a tehetséggondozás került előtérbe azon a szakmai továbbképzésen, melyet a lévai Juhász Gyula Alapiskolában szerveztek. A május 11-ei ismeretszerző tanácskozáson a Lévai és a Nagykürtösi járás magyar tanintézményeinek a pedagógusai és vezetői vettek részt.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének támogatásával valósítottuk meg a szakmai továbbképzésünket. A szakmai nap a korai fejlesztésre és a tehetséggondozásra összpontosított” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Lőrincz Katalin, a lévai Juhász Gyula Alapiskola igazgatója.

Hozzátette: a rendezvényen a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének szakemberei adtak elő. A továbbképzésen a tágabb régió alsó és felső tagozatos pedagógusai, valamint az óvodapedagógusok vettek részt.

Elsőként Kozma Szabolcs gyógypedagógus, logopédus adott elő. Előadásának címe Úton az olvasás és az írás elsajátítása felé. Majd Hutvágner Kamilla pszichológus a különleges gondozást igénylő tanulók beilleszkedését segítő lehetőségekről értekezett előadásában. Ugyanakkor terítékre került a lévai magyar iskolában a kettős különlegességű gyermekek fejlesztése.

Az elméleti előadásokat gyakorlati foglalkozások kísérték.

Így a mindennapi munkájuk során tudják kamatoztatni szerzett ismereteiket.

Mint Lőrincz Katalin ezzel kapcsolatban portálunknak kifejtette: hiánypótlóak az ilyen szakmai találkozások, mivel a járási székhelyen nehezen érhető el magyar anyanyelvű szakember.

Elmondta: míg magyarul is tudó pszichológus van a járási székhelyen, logopédus és gyógypedagógus már nincs. A szülőknek Ipolyságra, Párkányba, vagy még messzebbre a Csallóközbe, vagy Mátyusföldre kell eljárniuk szakmai segítségnyújtás céljából.

Hírdetés

A résztvevők pozitívan értékelték a továbbképzést, hiszen hasznosítható pedagógiai módszerekkel ismerkedtek meg.

– szögezte le az intézmény vezetője.

Az alkalmon jelen volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Fekete Irén. Köszöntőjében kiemelte: a szakmai nap témája a fejlesztőpedagógia, amely sokakat érintő, érzékeny és fiatal ágazata a pedagógia tudományának.

– hangzott el a köszöntőjében.

A szakmai nap keretében bemutatkoztak a Juhász Gyula Alapiskola tehetséges tanulói is. Ének, zene és vers hangzott el a programok között.

A továbbképzéssel egy időben egy példaértékű kezdeményezés zajlott az tanintézmény falai között. Amíg az alapiskola jelenlegi pedagógusgárdája az egész napos szakmai alkalmon vett részt, addig már nyugalmazott pedagógusok álltak a katedrára.  Hagyományteremtő szándékkal érkeztek vissza a nyugalmazott tanárok.

„A nyugalmazott pedagógusok visszahozása az iskola életbe mindannyiunk számára értékközvetítés, segíti a fiatalok szocializációját” – véli a tanintézmény vezetője. Az elmúlt időszakban szorosabb kapcsolat alakult ki az aktív és a visszavonult pedagógusgárda között. Legutóbb március végén közösen ünnepelték a pedagógusnapot.

Az SZMPSZ már hosszú ideje sikeresen együttműködik a Kozma Szabolcs vezette pedagógiai szakszolgálattal. A pedagógusszövetségnek megbízható szakmai partnere a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézménye.

A továbbképzés az SZMPSZ támogatásával valósult meg. A pedagógusszövetség még a télen hirdette meg pályázatát a felvidéki iskolák számára azzal a céllal, hogy támogatja a kistérségi szakmai előadások, napok megrendezését. A pályázatnak köszönhetően mintegy ötven ilyen jellegű rendezvény valósul meg Felvidék-szerte.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »