A költészet napja – Versfelolvasással ünnepelnek Szatmárnémetiben

A járvány miatt két év kihagyás után a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve idén ismét megszervezi költészet napi hagyományos rendezvényét, amelyen a szavalatokat, versfelolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket képzőművészeti programok is kísérik – közölte pénteken az erdélyi teátrum.

Hírdetés

A vasárnap koradélután kezdődő, éjszakába nyúló rendezvény ideje alatt fiatal szatmári képzőművészek – Nagy Gabriella, Bántó Fanni, Simionas Varga Anna, Balog Tamás és Erdei Máté – a helyszínen készítenek el egy-egy alkotást Nemes Nagy Ágnes Szomj című verse alapján. A műveket elárverezik, a befolyt összegből az ukrán menekülteket támogatják.
   
Megnyílik a Nagy városokról beszélt a messzi vándor című József Attila-vers ihlette fotókiállítás. Az ezen látható munkákat tavaly a költészet napi online rendezvényen mutatták be. A kiállító művészek között van Babos Katinka, Oana Tarta, Köves Fanni, Vajda Béci és Sasu Valér.
   
A versblokkok között – amikor bárki mikrofonhoz léphet és szavalhatja vagy felolvashatja kedvenc versét – a Szamos Diákirodalmi Kör műsora is figyelemmel követhető. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájából fiatal költők – Sánta Miriám, Varga László Edgár és Gál Hunor – is bemutatkoznak és megosztják gondolataikat, verseiket a közönséggel. Ezt követően Fehér Imola és Heinrich Andrea interaktív zenés játékra hívja a résztvevőket. Online jelentkezik be Závada Péter magyar költő, drámaíró, zenész, aki saját verseivel ismerteti meg az érdeklődőket.
   
A Nest csapata slam poetry – magyarul: nyekeregös – esttel várja a közönséget, de a programban helyet kap a zene is: Versek között címmel Bertóti Johanna ad zenés műsort, a rendezvényt pedig a Nagy Babos Rebeka duó dzsesszkoncertje zárja.
   
Lesz konyhaművészeti program is: magyar költők kedvenc ételeit és versek ihlette fogásokat lehet majd megkóstolni a különböző programpontok között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »