Korčok: A NATO-tagállamok mérlegelik modernebb fegyverek átadását Ukrajnának

Korčok: A NATO-tagállamok mérlegelik modernebb fegyverek átadását Ukrajnának

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter  szerint a NATO-tagállamoknak késznek kell lenniük arra, hogy modernebb fegyverekkel is segítsék Ukrajnát, nem csak a szovjet típusúakkal. A szlovák diplomácia vezetője ezt Brüsszelben, a kétnapos NATO-tanácskozás után mondta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a NATO-tagországok képviselői egyetértettek abban, hogy további fegyverszállítmányokkal kell segíteniük Ukrajnát az oroszok elleni harcban. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólította fel a NATO-tagállamokat, hogy a fegyverszállítmányokkal ne várjanak, azokra napokon belül van szükségük, másképp már késő lesz.

Ivan Korčok konstatálta és kelletlenül érzékeli, hogy a “szélsőséges” szlovák ellenzék egy része még a bucsai felvételeket látva is gátlástalanul átveszi az orosz propagandát és megkérdőjelezi az ott zajló eseményeket, ködösít ezzel kapcsolatban.

“Mindenesetre a Szövetség megértette Dmitro Kuleba felhívását és nem fog félreállni. Ukrajna eddigi védekezési képessége a számos tagállamból érkező katonai segítségnek is köszönhető”

Hírdetés

mondta Korčok, aki Szlovákia nevében – aki szintén nyújt katonai segítséget Ukrajnának -, Brüsszelben nyíltan közölte, hogy a konfliktus lehetséges kimenetelére való tekintettel szükséges, hogy minél több szövetséges állam legyen, aki katonailag is segíti Ukrajnát.

“El akarom mondani Szlovákia lakosainak is, hogy védelmi rendszerekről van szó. Nem fegyvereket adunk, amelyekkel Ukrajna támadni akarhatna. Ukrajnának a túlélésről van szó és teljesen legitim és a nemzetközi joggal összhangban van, hogy segítünk, és segíteni fogunk katonai felszereléssel”

mondta a szlovák külügyminiszter.

Ha a konfliktus tovább tartana, akkor elérnénk ahhoz a ponthoz, mikor már nem csak a szovjet típusú hadi technikát lehet átadni a miniszter szerint.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »