Különleges karácsonyvárás Nagymadban

Különleges karácsonyvárás Nagymadban

Idén sem tétlenkedett Nagymad Község Önkormányzata a legszebb ünnep előtt. Generációkat megszólító különlegességet alkottak.

Az önkormányzat közösség adventi koszorút készített, majd a helyi községi hivatal melletti teret ünnepi fényfüzérrel és díszekkel ragyogtatta fel. Természetesen a léleksimogató szereretláda sem maradhatott el a karácsonyi díszbe öltözött téren. Aládából bárki kiveheti az üzenetet, amellyel a szervezők a hiányzó közösségi programokat, együttlétet kívánják pótolni. A faluban érezhető a karácsonyi csoda.

„Nagymad községben minden év végén tartunk zárszámadást. A társadalmi szervezetek tagjaival leülünk és értékeljük az esztendőt, az elvégzett munkát. Ezt most nem lehet. Meg kell mondjam, nagyon hiányzik mindenkinek, hiányoznak a személyes találkozások, a bátorító szavak, hiszen nem egy családban eggyel kevesebben ülnek az asztal körül. Szörnyű időket élünk, gyülekezni, tömörülni nem lehet, a betegség, a járvány ráveti az árnyékát a mindennapjainkra”

– jellemezte László Gábor polgármester a helyzetet.

Beszélt arról is, hogy ilyenkor a lélek sérülékenyebb, mindenki sebezhetőbb, ezért arra gondoltak, hogy az előírások és szabályok betartása mellett, közvetítik a lakosok felé, hogy a község lakói összezárnak jóban-rosszban.

Az önkormányzat a közös adventi koszorú gyertyagyújtásainál kedveskedett kis aprósággal az érdeklődőknek és az arra járóknak. A gyerekeknek labdákat rejtettek el a hóban, amiket ha megtalálták, hazavihették. Aki pedig nem járt sikerrel, nyalókát kapott az élmény mellé. Máskor egy kosár almát tettek ki, hogy az arra sétáló gyermekek vehessenek belőle.

Hírdetés

Az adventi időszakban a nagymadi lányoknak, asszonyoknak házi versenyt is hirdetettek. Az önkormányzat kereste a legszebb otthoni adventi koszorút. A győztest egy dunaszerdahelyi virágbolt ajándékával lepték meg. A férfiembereknek halászléfőző versenyt írtak ki. Az otthon készült ételből december 23-án a koraesti órákban a helyi kultúrházba lehetett kóstolót vinni. A karácsonyi fogást szakmai zsűri értékelte, és a járványügyi korlátozásokat betartva a helyiek is csatlakozhattak a kóstoláshoz.

Nagyon sokan sétáltak ki a térre, hogy megcsodálják a nagymadi karácsonyt. A gyermekek is kihasználták a lehetőséget, és élvezték a játékos adventi programot. A köszönet percei jegyében két segítőkész, a falu kultúrális életébe aktívan bekapcsolódó fiatalt  is megajándékoztak. A szépkorú, idős lakosok szintén kaptak kis ajándékot.

A polgármester elmondta, hogy a két aktív fiatal aktív tevékenysége a bizonyíték arra, hogy érdemes dolgozni. Ugyanígy a lakosok arcán ragyogó adventi csoda és a dícsérő szavaik is ezt bizonyítják.

“Csináljuk, teszünk, amit tudunk, s lám, vannak, akik folytatják… Azt hiszem, ezért érdemes…”

– zárta a településvezető.

Laky Erzsébet

Képek: László Gábor


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »