Csökken a Duna vízszintje Helembánál

Csökken a Duna vízszintje Helembánál

Csökken a Duna vízszintje Helembánál Kulcsár Péter2024. 09. 21., szo – 09:08

A válságstáb fog dönteni az út megnyitásáról.

A községbe vezető egyetlen utat a terület szlovákiai oldalán szerdán reggel zárták le. Mivel a magyar oldali út is víz alatt van, az Ipoly felett húzódó nemzetközi híd – amelyet magas vízállása miatt a Duna árasztott el – szintúgy zárva marad.

Hírdetés

A falu egyelőre kielégítően kezeli a helyzetet, az önkéntes tűzoltók folyamatosan készenlétben állnak, a hadsereg is besegít a munkálatokba. „A község felkészült az effajta helyzetekre, a helyi élelmiszerbolt is kellőképpen fel van szerelve. Bár a Duna magas vízállása próbára tette a vasúti felüljáró alatt lévő árvízvédelmi egységet, a helyi önkéntesek még több gátat építettek a település körül. Éjjel-nappal dolgoztak, sokan még munkába se mentek” – mondta el a helyszínen Branislav Becík (Hlas), Nyitra megye elnöke.

Helembán és a közeli Kovácspatakon jelenleg 255-en tartózkodnak a szociális szolgáltatások intézményeiben. A helembai létesítményben eddig ketten szorultak orvosi segítségre, kórházba szállításukat önkéntes tűzoltók és katonák biztosították.

A Párkány–Helemba buszjárat továbbra is kizárólag Párkány és Garamkövesd között közlekedik. A Helemba–Párkány vonalon nemzetközi vonatok biztosítják a közlekedést. „Szerdán mindkét irányban három járat szállította az utasokat, amelyek megálltak Helembán. Csütörtökön egy negyedik, Párkány felől induló járatot is beüzemeltek. A lakosok eddig kihasználták a vonatokat, a faluból az Arriva autóbuszai szállítják őket a vasúti megállóhoz” – közölte Izrael Gergely polgármester.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »