Megkezdte az új útlevelek kiadását a belügyminisztérium

Megkezdte az új útlevelek kiadását a belügyminisztérium

Megkezdte az új, biztonsági elemekkel ellátott útlevelek kiadását a belügyminisztérium. Azok a lakosok, akik kedden (szeptember 17.) vagy utána kérvényezték azt, már ilyen úti okmányt kapnak. Az új útleveleket pénteki sajtótájékoztatójukon mutatta be a minisztérium. Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter kijelentette, már nem késik az okmányok kiadása.

„Úgy gondolom, az új, modern szlovák útlevelek megfelelnek a 21. századi követelményeknek. A legfontosabb, hogy már nem áll fenn annak a veszélye, ami a nyáron megtörtént, hogy valaki nem kapja meg az úti okmányát a törvényileg előírt határidőn belül” – jelentette ki Šutaj Eštok.

Martin Hrachala, a belügyminisztérium informatikai, távközlési és biztonsági osztályának vezérigazgatója elmondta, az útlevél újgenerációs chipet tartalmaz, egyes elemei csak UV-fényben láthatók. Az útlevél borítóján dombornyomás van.

Hírdetés

Hrachala közölte, nehezebb lesz az útlevélhamisítás, mert minden egyes oldalpárnak saját mintázata van,

amelyeken a megyeszékhelyek és az UNESCO listáján szereplő szlovákiai kulturális műemlékek láthatók. Hozzátette, az útlevél elkészítésén főleg a minisztérium belső munkatársai dolgoztak.

Patrik Krauspe belügyi államtitkár hozzátette, az új személyi igazolvány dizájnját is mielőbb szeretné elkészíteni a tárca.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »