A járvány otthonmaradásra ösztönözte Szlovákia lakosságát

A járvány otthonmaradásra ösztönözte Szlovákia lakosságát

A koronavírus-járvány a szlovákiai népességből tavaly 1,4 millió embert otthonmaradásra bírt, mindössze 43 százalékuk utazott ismeretlen tájakat felfedezni, üdülni, pihenni. Sokan a járványt megelőzően évente többször is külföldön töltötték a szabadságukat, a veszélyhelyzet miatt azonban lecsökkentették utazásaik számát és csaknem kizárólag belföldi helyszíneket választottak úti célként.

Tavaly a lakosság 76%-a kizárólag belföldön pihent, míg a járvány előtt 40 százalékuk választotta a szlovákiai üdülés lehetőségét. Minderről a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala számolt be.

A világjárvány főként a magánjellegű utazásokat korlátozta. Azon 15 évesnél idősebb személyek száma, akik legalább egy vendégéjszakát töltöttek el valahol, tavaly év közben 42 százalékkal csökkent.

Hírdetés

A 2019-es év adataival összehasonlítva, akkor a lakosság háromnegyede, azaz 3,4 millió ember töltött el legalább egy vendégéjszakát utazása, üdülése során. Ez annyit jelent, hogy közel 1,4 millióan mondtak le a szabadidő eltöltésének ezen formájáról azok közül, akik a járvány előtt rendszeresen utaztak. „Az utazásról való lemondás okai is megváltoztak. 2020-ban a fő ok a koronavírus-fertőzéstől való félelem volt“ – közölte a Statisztikai Hivatal módszertani és statisztikaelemzési igazgatója, Veronika Töröková.

Sokan, akik a járvány miatt sem mondtak le az utazásról, külföldi helyett belföldi célpontot választottak. Ezért a legnagyobb visszaesés – a 2019-es adatokhoz képest 84%-os – azok körében tapasztalható, akik külföldön és belföldön is üdültek. Tavaly mindössze 223 ezer ember üdült bel- és külföldön is, míg a járvány előtt, 2019-ben számuk elérte az 1,4 milliót.

Az összlakossághoz képest enyhébb évközi csökkenés volt tapasztalható a 25–44 éves korosztályon belül, az ő utazásaik száma 36%-kal csökkent. Ezzel szemben a legjelentősebb visszaesés a járvány által leginkább veszélyeztetett 65 év felettieknél volt tapasztalható, ebből a korosztályból azoknak, akik a járvány előtt rendszeresen utaztak, több mint a fele inkább lemondott az utazásról.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »