A magyar rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a kínaiak magyar politikusokat, üzletembereket figyeltek meg

A Telex az iránt érdeklődött a hatóságoknál, hogy a tavaly ősszel kipattant kínai megfigyelési botrány nyomán indított nyomozásnak mi lett az eredménye. Mint arról lapunk is beszámolt, a távol-keleti nagyhatalom jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig számos magyar állampolgárról gyűjtött adatokat. A Zhenhua Data azonban nemcsak nyilvános adatbázisból gyűjtött adatokat, hanem – ahogy azt lapunknak nyilatkozva Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke fogalmazott –

műveleti tevékenységet is végeztek.

(Ez azt jelenti, hogy nem nyilvános adatgyűjtésről, például levelezés megfigyeléséről vagy telefonhívások lehallgatásáról is szó lehet. – A szerk.)

Ősszel a rendőrség közölte, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, személyes adattal való visszaélés vétsége miatt.

Hírdetés

A Telex kérdésére most az Országos Rendőr-főkapitányság azt válaszolta,

az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény ­– 2021 februárjában megszüntette.

Szakértők szerint a hírszerzési célokat szolgáló gyűjtemény ritka betekintést ad a kínai adatipar működésébe – teszi hozzá a Telex cikke.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »