Iskolanyitás kérdőjelekkel

Iskolanyitás kérdőjelekkel

Utólag már könnyű és kár okosnak lenni, de mostanra úgy látszik, sokkal többet értünk volna el, ha az iskolákat csak december elején zárják be. Egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Merthogy február 8-tól kinyithatnak az iskolák alsó tagozatai és a középiskolák végzős osztályainak diákjai is visszaülhetnek a padokba. Miközben a fertőzöttek száma sokszorosan meghaladja az októberi adatokat! Most kinyitni sokak szerint orosz rulett, vakmerőség, felelőtlenség lenne. Miközben mindenki érzi és tudja, hogy nem maradhatnak már sokáig zárva oktatási intézményeink.

Senki nem vitatja, hogy a járványhelyzet az egész világot váratlanul érte, Szlovákiát meg pláne. A fejetlenség, a politikusok határozatlansága itt jóval nagyobb, mint akárcsak a szomszédos államokban. Pedig lassan már eltelt egy év. Ám itt azóta is egyik percről a másikra változnak a dolgok, és nincs mihez tartani magunkat. A rendelkezések tömegével, sokszor egymásnak ellentmondva születnek és szinte mindig a legeslegutolsó pillanatban.

Nemcsak az októberi iskolabezárás volt talán korai, még inkább az a február elejei iskolanyitás. A sietség oka az lehet, hogy Szlovákia, ha összehasonlítja magát a többi állammal, jóval hosszabb ideje tartja kulcsra zárva oktatási intézményeit.

Hírdetés

És ez baj! Több tízezer gyermek egyáltalán nem tud online tanulni, kis túlzással otthon butul, a többi, szerencsésebb helyzetben lévő nebuló pedig már ráunt arra, hogy csak a képernyőn keresztül látja tanítóit, diáktársait. A sok hónapos kihagyás messzemenő következményeit még fel sem lehet mérni….

A pszichológusok és a pedagógusok egyaránt iskoláért kiáltanak. Még ha ez utóbbiakban bennük is van a félsz. Rengeteg ötvenes, hatvanas tanító áll még a katedrákon, sokan már egy vagy több betegséggel küszködve, akik akkor éreznék biztonságban magukat, ha végre megkaphatnák a védőoltást. Némi reménysugárt jelenthet számukra, hogy a kormányfő pénteken bejlentette, változtatnak az oltási stratégián, és előbbre veszik a pedagógusokat. Ha jól lehet értelmezni szavait, elsősorban az óvodapedagógusokra és az 1-4-es osztályokban oktatókra gondolt, mert 20 ezer pedagógusról beszélt…

Holnaptól tehát elméletileg kinyithatnak az iskolák. A tomboló járvány közepette azonban nagyon bölcsen, nagyon sok településen a helyi és megyei önkormányzatok – a közegészségügyi hivatalokkal együttműködve – ezt a lépést még nem teszik meg. Helyette figyelik a járványmutatókat, és azt remélik, minél előbb javul a helyzet és még ha a hatalmas nyűgnek tarott tesztelésekkel együtt is, de kinyithatják intézményeiket.

A helyzetet némileg átláthatóbbá és tervezhetőbbé tehette volna, ha most kivételesen – vagy akár örökre – az ország minden megyéjében egyszere lett volna a tavaszi szünet. Február 15-én három közép-szlovákiai megyében már el is kezdődik. Miért ne lehetett volna az egész országban éppen akkor? Nyertünk volna két hetet, ami talán elegendő idő arra, hogy a járványgörbék látványosabban meginduljanak lefelé és minden érintett – gyermek, pedagógus és szülő – nagyobb biztonságban érezze magát, amikor átlépi az iskola küszöbét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »