Teodosie ismét tesz a szabályokra: a karantén és a kijárási tilalom ellenére éjféli misét fog tartani

Konstanca ortodox érseke ismét a járványügyi szabályok semmibe vételéről készül tanúságot tenni, mivel szándékában áll megtartani az Újévi éjféli misét. Ezzel eltekint az ortodox egyház hivatalos javaslatától is, ami szerint ezt a szertartást korábban kell megtartani, vagy nem kell megtartani, tekintettel a járványügyi helyzetre – írja a Digi24 egy egyházi közleményre hivatkozva.

Teodosie nem csak az egyházi tanácstól tér el, hanem semmibe veszi az emberek egészségét és a törvényt sértő magatartásról tesz bizonyosságot: ugyanis az egész országban tilos nyilvános eseményeket szervezni ahol emberek zsúfolódhatnak, arról nem is beszélve, hogy éjszakai kijárási tilalom van érvényben, így az állampolgárok a legalitás keretei között egyrészt el sem mehetnek a templomban, és részt sem vehetnek az éjféli misén.

Hírdetés

E mellett ráadásul Konstanca még mindig karantén alatt van.

Hasonló körülmények között az érsek a karácsonyi szertartást is megtartotta, amelyen több mint 300 személy vett részt, és a hatóságok egyetlen szankciót sem róttak ki, amely közfelháborodást váltott ki, ugyanis a karantén alá vont településeken a miselátogatás nem minősül elegendő indoknak a kijárási korlátozástól való felmentésre.

A román sajtó figyelemmel kíséri az újévi éjféli misét, kíváncsian várva a rendfenntartó hatóságok lépését. (Digi24, hírszerk.)

Nyitókép: az érsek karácsonyi szertartása / Antena3 képernyőmentés, via dcnews.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »