Oltári nagy összeomlás az esküvőszervezésben: az idei évre betervezett lakodalmak bő 90 százalékát jövőre halasztották

Oltári nagy összeomlás az esküvőszervezésben: az idei évre betervezett lakodalmak bő 90 százalékát jövőre halasztották

Az újratervezés újratervezése jellemezte idén a koronavírus-világjárvány miatt mindennapjainkat és a gazdaság szinte valamennyi ágazatát. Nem kivétel ez alól az eseményszervezés, ezen belül pedig az esküvőszervezés sem. Két, az ágazatban tevékenykedő vállalkozónővel végigkövettük az idei évet, most pedig mérleget vonunk a 2020-as évről, és próbálunk előretekinteni arra, hogy mi várható, miután elérhetőnek tűnő távolságba került a koronavírus elleni vakcina.
„Függetlenül attól, hogy milyen területről beszélünk, ha tavaly szilveszterkor valaki hasonló felfordulást jósolt volna a nagyvilágban – pánik, a gazdaság összeomlása, munkanélküliség, agonizáló szolgáltatói szektor és beteg emberek az intenzív osztályokon –, biztos nagyot kacagtunk volna rajta, s egy lebecsülő kézlegyintéssel nyugtázzuk. Ám most nyakig benne vagyunk…” – foglalta össze frappánsan idei évünket Rádi Melinda nagyváradi esküvőszervező, akit év végi mérlegvonásra kértünk, akárcsak Szabó Teklát, a maroshévízi székhelyű Urmánczy Events tulajdonosát.

Mint ismeretes, a két vállalkozónővel előbb a tavasszal, a teljes leállás idején beszélgettünk, amikor még sokan abban bíztak, hogy augusztustól meg lehet tartani a pandémia miatt elmaradó tavaszi, nyár eleji lagzikat. Majd a nyár végén újra megkerestük őket, amikor jól látszott, hogy az idei évben már biztosan nem lesznek olyan esküvők, amilyennek azokat megszoktuk.

„Szinte felfoghatatlan, hogy egy olyan stabil és menetrendszerűen évekkel előre megtervezett gépezet és iparág, mint az esküvői szektor, hogyan tud szinte egyik pillanatról a másikra összeomlani.

– avatott be a kulisszák mögötti valóságba Rádi Melinda.

Kérdésünkre kitért ugyanakkor arra is, hogy az idei évben voltak természetesen bátrabbak és kitartóbbak is, akik a rendezvények korlátozása ellenére mégis találtak megoldást, hogy miként tartsák meg esküvőjüket.

Hírdetés

Természetesen a létszám csökkentése volt az egyetlen kiút, és mivel, időszaktól függően, de nagyjából egy tucat embert engedett meg, ezért

a világra szóló lakodalomból csendes és elegáns vasárnapi ebéd kerekedett.

Olyan pár is volt, aki csakis a polgári ceremóniát tartotta meg mérsékelt számú meghívottal, akiket azután egy étterem teraszán látott vendégül. Értelemszerűen ilyen szűk körű rendezvényekre zenekart sem volt igazán érdemes hívni, hiszen mulatozni úgysem volt megengedett, így anyagilag nem érte volna meg a szervezkedés. Egy halk, laptopról lejátszott aláfestő zene bőven megtette a dolgát, míg az emberek az asztaloknál beszélgettek, örültek, hogy ily módon is kicsit összejöhettek.

– összegezte az idei évet Rádi Melinda.

A 2020-as évben megálmodott esküvők 90 százalékát pedig a párok átütemeztették 2021-re, jövő évben „szinte egy tűt sem lehet most már leejteni”. „Egyszerű, hiszen mindenki, aki eredetileg is 2021-re tervezte az esküvőjét, és azok, akinek 2020-ról egy évet kellett halasztaniuk, mind 2021-ben kötöttek ki.

– ecsetelte az esküvőszervező.

Tapasztalata szerint amúgy az átszervezés meglepően gördülékenyen ment, mivel minden szolgáltató nyitott volt az új időpontokra, „a csodával határos módon” szabadok is voltak a potenciális új dátumon, illetve sem többletköltséget, sem bürokratikus hercehurcát nem erőltettek a párokra, hanem szóban sikerült megállapodni az új dátumokról.

Kérdésünkre, hogy mi jellemzi ma a házasulni vágyó párok lelkiállapotát, a szakember elmondta,

már egyáltalán nincs félelem a párokban, abban bíznak, hogy „lecseng ez az egész hisztéria”, és végre jövő tavaszra zöld jelzést kapnak az esküvők.

Sokan az oltásban látják az egyetlen kiutat, azt gondolván, hogy utána már nem érkezhet újabb állami korlátozás, amely akadályt szabhatna a lagziknak. „De ott van az érme másik oldala is, vannak, akik egyáltalán nem szeretnék megkapni az oltást, mert számukra gyanús ez az egész felfordulás, amely minket mindnyájunkat körbe vesz. Így hát maradunk dupla drukkal” – fogalmazott a nagyváradi esküvőszervező.

Elmondása szerint különben az oltások karnyújtásra kerülése különösebben nem befolyásolja a párok döntését, vagyis aki mostanra sikeresen átszervezte az esküvőjét, az örül mindennek, de új párok nem keresgélnek izgatottan dátumokat 2021-re csupán azért, mert hamarosan rajtol a lakosság beoltása.

Addig csupán potenciális dátumokról és idő előtt kiadott előlegekről szinte teljesen felesleges beszélni” – vallja Rádi Melinda.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »