Krajčí szerint túlzás a szakértők által jósolt 4500-as betegszám, de szigorításokra mindenképp szükség lesz. Mutatjuk, mikor!

Krajčí szerint túlzás a szakértők által jósolt 4500-as betegszám, de szigorításokra mindenképp szükség lesz. Mutatjuk, mikor!

Marek Krajčí egészségügyi miniszter is visszatért karácsonyi szabadságából és megszólalt végre az elmúlt napok egyre romló járványügyi mutatóival kapcsolatban. A tárcavezető szerint a szigorítás elkerülhetetlen, ugyanakkor nem annyira pesszimista, mint a szakmai konzílium tagjai.

Az egészségügyi miniszter leszögezte, javasolni fogja a kormány következő ülésén, hogy

január negyedikétől szigorítsanak az érvényben lévő rendelkezéseken.

Hírdetés

Hogy miben, mennyire és pontosan mikortól, arra már nem tért ki, ugyanakkor kiemelte, a szakmai konzílium tagjai által felvázolt forgatókönyv (ezzel portálunk is többször foglalkozott) túlságosan pesszimista. Az ugyanis azt mondja, január 11-ére akár 4500 koronavírusos beteg kórházi ellátására is szükség lehet, ez pedig az összeomlás szélére sodorná a kórházakat és a szlovák egészségügyet.

Krajčí szerint az eégszségügyi analíziseket végző minisztériumi intézet becslése jóval pontosabb, az 3000-3500 ellátásra szuroló beteggel számol.

A miniszter úgy fogalmazott, a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket, amelyek „számolnak az emberek felelősségérzetével is”, egyelőre nem lehetséges kiértékelni, ugyanakkor minden jel szerint elégtelenek. Ezek hatását csak az új évben lehet majd vizsgálni, ugyanis karácsony és újév alatt az emberek bizonyára nem tartották be megfelelően az intézkedéseket. Így pedig minimális az esélye, hogy a szlovák covid-automata mutatója január 10-ére elmozdulhassan a legrosszabb, fekete szintről. 

Krajčí meglepő módon fájlalta, a konzílium már emlegetett közleményét, mert azt, állítja, nem egyeztették a minisztériumi intézetekkel. Forgatókönyvüket nem tartja „valóságosnak”, az általuk emlegetett 4500-as számmal csak február elejére számol a minisztérium, de csak úgy, ha addig nem tesz semmit a szlovák járványvédelem. „Ez viszont nem történhet meg!” – fogalmazott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »