80 ezren zarándokoltak Częstochowába Nagyboldogasszony ünnepére

80 ezren zarándokoltak Częstochowába Nagyboldogasszony ünnepére

A gyalogos zarándoklatok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, de közülük messze kiemelkedik Lengyelországban a Jasna Górára vezető, amely Nagyboldogasszony búcsúnapján ér célba. Idén is tízezrek vágtak neki, a legtöbben gyalog, sokan biciklivel és görkorcsolyával, de voltak, akik lóháton érkeztek a Fekete Madonna kegyhelyére, hogy a Szűzanyától lelki megerősödést kérjenek.

Mintegy 220 nagyobb létszámú, köztük néhány ezres létszámot is számláló gyalogos zarándoklat, 200 biciklis zarándokcsapat és egyre több görkorcsolyás guruló zarándok érkezett idén Częstochowába, Lengyelország lelki szívébe, a lengyel nemzeti zarándokhelyre. A legnépesebb csoportok Tarnów, Radom, Krakkó és Varsó városaiból érkeztek.

„Lengyelország minden bizonnyal az egyik, ha nem az egyetlen ország a világon, ahol a zarándoklat szellemisége ennyire fejlett” – hangsúlyozzta Marek atya, a Vatikáni Rádió lengyel adásának munkatársa. A legtöbben a fiatalok vannak, de jön sok középkorú, sőt idősebb zarándok is. Az emberek azért kelnek zarándokútra, mert lelki megújulásra van szükségük, és ami útra indítja őket, az a személyes hitük. „Nagyon örvendetes, hogy Lengyelországban több tíz-, sőt százezrek zarándokolnak el Jasna Górára és egyéb Mária-kegyhelyekre” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak a 67 éves Tadeusz Wojda gdanski érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke.

Hírdetés

A gyalogos zarándoklatok többek közt arra is szolgálnak, hogy a zarándokok megtapasztalják az Egyház misztériumát, hogy meglássák, mennyire fontos a hit megélésében a közösségi élet egysége és szépsége. „A zarándoklat fáradsággal teli időszaka egyfajta mozgó lelkigyakorlat” – vallotta a rádió lengyel adásának Edyta Jurkowska-Wajszczuk. A siedlcei egyházmegye fiatal zarándoka szerint közös útjukon a résztvevők feltárják hitüket saját maguk és egymás számára, ami a megtérés felé irányítja a szíveket. „Mindezt nagyban segíti a napi áldozatok vállalása, a szentmiséken való részvétel, a lelki útravalók figyelmes hallgatása és legfőképp a közösségi ima – mindez a megtérés útjára tereli az embert.”

Forrás és fotó: a Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »