7 csodálatos gyógynövény depresszió és letargia ellen

7 csodálatos gyógynövény depresszió és letargia ellen

A depresszió nem lehet egyik napról a másikra leküzdeni, de kellő kitartás mellett igenis lehetséges a győzelem! Szakértők úgy vélik, a különféle gyógynövények is óriási szerepet játszhatnak a mentális betegség kezelésében, úgyhogy érdemes esélyt adni az alábbiaknak!

Ez a színes fűszer tele van antioxidáns összetevőkkel, amelyek szakértők szerint természetes módon tudják kezelni a depressziót és a letargiát. Kutatások alapján megállapították, hogy ha étel formájában (például sáfrányos rizottóként) vagy akár teaként fogyasztod, megnövekszik a szerotonin száma a testedben, amit más néven boldogsághormonnak hívunk – írja a bien.hu.

Sőt, a sárfány-kivonat kapszuláról kiderítették, hogy képes az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan csökkenteni a negatív tüneteket, úgyhogy feltétlenül adj egy esélyt neki! 

Az aranygyökér, vagy másnéven rhodiola rosea méltán népszerű kapszula és tea formájában. Ez a gyógynövény ugyanis pozitív hatással van az egészségünkre, elsősorban mentális téren. Képes csökkenteni a depresszió tüneteit, javítja a kedélyállapotunkat stressz esetén, és segít, hogy ezekhez a helyzetekhez a szervezetünk is alkalmazkodni tudjon.

Úgy vélik, antidepresszáns hatásai abból származnak, hogy képes a sejtek közötti kommunikációt fokozni, miközben a HPA tengely túlműködését lassítja. Ez utóbbi különösen lényeges, hiszen sokaknál a depressziót ez a probléma okozhatja, így az aranygyökér hatékony megoldás lehet a letargiára!

Az orbáncfüvet már évszázadok óta használják a mentális betegségek kezelésére, az utóbbi időben pedig felfedezték, hogy a depresszió ellen is hatásos lehet. 2016-ban végeztek egy kutatást, ahol kiderült, hogy maga az orbáncfű sokkal hatékonyabb, mint a placebo, sőt, majdnem olyan jól bevált a betegeknél, mint egyes antidepresszáns gyógyszerek.

Azonban a hosszú távú tesztek hiányában azt javasolják, hogy azok, akik komolyabb depresszióval küzdenek, feltétlenül keressenek fel szakembert, és csak az enyhébb tünetekkel küzdők próbálják ki ezt a gyógynövényt. Ha te utóbbi kategóriába tartozol, úgy érdemes gyógyteaként fogyasztani, de inkább boltban vásárold meg, hiszen otthoni elkészítése több gyakorlatot igényel.

Hírdetés

A stresszoldó teák között mindig kiemelkedik a citromfű, és nem véletlenül! Ez a gyógynövény leginkább az enyhe letargiával és depresszióval küzdőknek javasolt, hiszen nem olyan erős, mint a listánkon felsorolt többi gyógynövény, de a kevésbé erőteljes tüneteket nagyon jól kezeli.

Akár alvászavarokkal, akár stresszel vagy hullámzó kedélyállapottal küzdesz, a citromfű képes javítani az állapotodon, és ehhez csak napi szinten, tea formájában 2-3 csészét érdemes meginni belőle.

A ginzeng kivonatos illóolajakat, teákat, kapszulákat mind ismerjük, sőt, az utóbbi időben egyre többen fogyasztják ezt a gyógynövényt valamilyen formában. Persze nem véletlenül, hiszen már évezredekkel ezelőtt használni kezdték az orvoslásban, így többek között Kínában is népszerű.

Már a kezdetekkor felfedezték, hogy a ginzeng csodálatos összetevőinek köszönhetően segíti a megfelelő agyműködést, energikusabbá tesz, és csökkenti a stresszt. Ennek köszönhetően a depresszióval, letargiával küzdőknek is érdemes kipróbálniuk valamilyen formában, hiszen lényegesen nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi az elmét.

A kamilla tea jótékony hatásait hosszú ideig sorolhatnánk: javítja az emésztést, nyugtatja a gyomrot, segít torokfájás esetén, és nem utolsó sorban mentális téren is rendkívül hatékony! Egy 2012-es felmérés szerint a kamilla a depresszió és szorongás egyik természetes gyógyszere lehet, nem csak fogyasztva, hanem akár inhalálva!

Ez utóbbi a megfázások esetén is népszerű módszer, de valójában illóolajként különösen jót tesz a testnek, segíti az álmatlanság leküzdését (ami a depresszió egyik velejárója), valamint nyugtatja az idegeket, és csökkenti a stressz mértékét. Érdemes akár a többi gyógynövénnyel kombinálni: például illóolajként kamillát belélegezni, miközben ginzeng kivonatos teát fogyasztasz. 

Hallottál már a tinktúráról? Ha még nem, ideje megismerkedned vele, ugyanis csodálatos hatással van a testedre! Maga a tinktúra leegyszerűsítve alkoholos növényi cseppeket, olajat jelent, ezt a koncentrált gyógynövény kivonatot pedig megéri kipróbálni! Természetesen magadnak is készíthetsz úmutató követésével, de első körben érdemes inkább boltban, előre elkészített tinktúrát vásárolni.

Számtalan változatban kapható, kezdve a citromfüves cseppektől a kifejezetten depresszióra kifejlesztett változatokig. Ezek ellazítanak, nyugtatják az idegeidet, és növelik a szerotonin szintedet – attól függően, hogy milyen kivonatot veszel. Általában napi 2-4 ml fogyasztását írják elő, hiszen már ennyi elegendő a pozitív hatások megérzéséhez.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »