658 ezer forintra nőtt az átlagkereset

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább folytatódott a bérek dinamikus növekedése. A bruttó átlagkereset 658 400 forintra emelkedett, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint 80 ezer forinttal, azaz 14 százalékkal nőttek a fizetések – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Hírdetés

Csütörtökön kiadott közleményében az államtitkár hozzátette: ezzel soha nem látott magasságba emelkedtek az átlagbérek.
   
Az átlagfizetés márciusban már három nemzetgazdasági ágban haladta meg az 1 millió forintot: pénzügyi szektor, energiaipar és infokommunikáció – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
   
Az adatokat értékelve továbbá kiemelte: a Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány nemcsak 1 millióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben.
   
Czomba Sándor hozzátette, hogy a célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely márciusra 3,6 százalékra zuhant vissza, és azóta is alacsony szinten maradt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023 szeptembere óta, azaz már több mint fél éve emelkednek a reálbérek.
   
Márciusban a fizetések vásárlóereje 9,9 százalékkal nőtt, a bérek vásárlóereje tehát folyamatosan bővül, amely jelentős mértékben járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, ezáltal a gazdasági növekedéshez – értékelte Czomba Sándor.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »