50 éves a bősi Kék Duna Vegyeskar

50 éves a bősi Kék Duna Vegyeskar

Sokan gyűltek össze a városi művelődési házban, hogy meghallgassák a Kék Duna Vegyeskar jubileumi koncertjét. Az est folyamán vendég énekkarok, néptáncosok és nótaénekesek szórakoztatták az ünneplő közönséget.

Szépen megterített, fehér abroszos, gyertyafényes asztalokkal, rajta pogácsával, borral és üdítőitalokkal várták a művelődési házba érkező látogatókat az 50 éves Kék Duna Vegyeskar jubileumi rendezvényére. A székek hamar megteltek, de sikerült még helyet szorítani a késve érkezőknek is. A program késő délután kezdődött és egész estés szórakozást kínált, ugyanis több baráti kórus, vendégfellépő színesítette az előadásokat. Nagy Anikó, a Csemadok bősi alapszervezetének elnöke nyitotta meg a programot, aki köszöntőjében elárulta, hogy az 50 éves jubileum idén tulajdonképpen már 51, ugyanis tavaly, a covid vírussal kapcsolatos korlátozások miatt nem volt lehetőségük ünneplésre.

1971-ben Szatmári Zoltán pedagógusnak, az Csemadok alapszervezet akkori elnökének köszönhetően alakult meg az énekkar. Az első jelentős sikert már 1972-ben elérték, amikor harmadik helyen végeztek az Énekkarok Járási Fesztiválján. Kezdetben csak itthon szerepeltek: nótaesteket, esztrádesteket rendeztek, melyeken mindig fellépett a kórus, illetve a férfi és női éneklőcsoport.

– mondta köszöntőjében Nagy Anikó.

Ág Tibor karnagy után 2002-ben Szabó Csaba, 2004-ben Simon Orsolya irányította a kórust. 2005-től pedig Hozák Margaréta vette át a karmesteri pálcát, aki a mai napig a kórus karnagya.

Hírdetés

– tette hozzá.

Jelenleg 20 taggal működnek, és hetente kétszer, fellépések előtt pedig háromszor próbálnak. Megemlítették Miklós Ferenc tanítót is, aki ugyancsak ott ült a sorok között családja gyűrűjében.

A kórus tiszteletbeli elnöke és vezetője Miklós Ferenc tanító úr, aki az alapítástól kezdve a motorja volt az énekkarnak. Buzdítása, fáradhatatlan szervezői képessége nélkül a kórus ma már talán nem létezne. Sajnos előrehaladott kora és betegsége miatt már nem tud részt venni a kórus munkájában, de lélekben mindig a vegyeskarral van. Szorgalma, tenni akarása legyen minden kórustag számára példa.

– mondta hálásan Nagy Anikó.

A rendezvényt a helyi Kék Duna Vegyeskar kezdte meg rövid énekével, majd sorra következtek a vendég kórusok, akikkel hosszú évek óta baráti viszonyt ápolnak. Felléptek a gyarmati, a pozsonyeperjesi, a nagymegyeri és a lébényi énekkarok, az Aranykert néptánccsoport, és a Kék Duna Vegyeskar is elénekelte jubileumi műsorát. Az előadások végeztével a kórusvezetők átadták ajándékaikat, virágcsokraikat az ünnepelteknek, majd feltűzték köszöntő szalagjaikat az énekkar zászlórudjára.

A köszöntő, Fenes Iván polgármester beszéde után Dóka Zsuzsa és Szabó László műsora következett, majd Nagy Anikó emlékezett meg az időközben elhúnyt kórustagokról. A Kék Duna Vegyeskar Charpentier: Te Deum című szerzeményével zárta a színpadi műsort, majd következhetett a cigányprímás meglepetésvendég, akinek kiváló játékát nagy örömmel fogadta a nosztalgiázó közönség. Az vacsora után az est megkoronázásaként felszelték az ünnepi tortát is.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »