270 ezer euróból zöldül Zselíz

270 ezer euróból zöldül Zselíz

Intenzív zöldítési munkálatok kezdődtek meg Zselíz több pontján október folyamán. A város egy uniós pályázatnak köszönhetően közel 300 ezer eurót nyert zöld infrastruktúra kiültetésre, melynek keretén belül összesen 443 fa és 2688 bokor kerül kiültetésre. Több fa pedig szakszerű kezelésben részesül.

A Kohéziós Alap támogatásából megvalósuló pályázatból zöldül többek között a több száz éves gesztenyefasor, a Garam partja, a szódói duzzasztó környéke (Samota), a szódói temető környezete, illetve a Schubert utca lokalitása is.

Hírdetés

A projekt megvalósítása 75 napot vesz igénybe, és 2 szakaszból áll: a károsodott fák helyreállítása, valamint a projekttervnek megfelelő ültetési fázis. A munkálatok kivitelezését a Green Project vállalat végzi.

„A projektet a város a Környezetminőség operatív program keretében nyújtotta be, amely a védett területeken kívüli biodiverzitás és ökoszisztémák, valamint azok szolgáltatásainak megőrzésére és helyreállítására, valamint a zöld infrastruktúrára összpontosít. A fő célja az eltűnő és gondozatlan zöldfelületek és növényzet problémájának megoldása, a lineáris biokorridorok és bioközpontok telepítésének megvalósítása mintegy 130 ezer négyzetméteren, megteremtve ezáltal egy stabilabb ökoszisztéma feltételeit. Ezáltal új zöld infrastruktúrát biztosítanak a táj természetes jellegének helyreállítása érdekében, ami pozitív hatást gyakorol a környezetre” – olvasható a szakmai leírásban.

(Csonka Ákos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »