2100 NATO-katona jelenlétére bólintott rá a szlovák kormány

2100 NATO-katona jelenlétére bólintott rá a szlovák kormány

Szlovákiában legfeljebb 2100 NATO-katona állomásozhat. A NATO-katonák jelenlétét a szlovák kormány hagyta jóvá, a javaslatot még a parlamentnek is meg kell szavaznia.

A szlovákiai egységet maximum 600 cseh, 200 holland, 100 lengyel és szlovén, 400 amerikai és 700 német katona alkothatja. a csehek már jelezték, hogy 500 katonát küldenek. A megerősített jelenlétet Szlovákiában március 15-től hozzák létre.

“A cél az összetartás demonstrálása és a közös védekezés készségének kinyilvánítása bármilyen fenyegetéssel szemben. A NATO-tagországok ezzel a tevékenységgel is megerősítik, hogy az egyik tagország esertleges támadást mindenki elleni támadásnak tekintik majd”

nyilatkozta Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

A fegyveres erők létszáma összefügg azzal a technológiával is, amellyel a katonák a Szlovák Köztársaság védelmének biztosításában fognak működni, és amellyel a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek egyes hiányosságait fogják pótolni. Ilyen például a Patriot légvédelmi rendszer, vagy a Sentinel radartechnológia esetleges bevetése.

Hírdetés

„Őszintén remélem, hogy az ország és a lakosok biztonságának megerősítésével kapcsolatos javaslat az egész parlamentben erős támogatást nyer”

közölte ezzel kapcsolatban Jaroslav Naď védelmi miniszter.

A többnemzetiségű harci egységek a NATO ún. megerősített előretolt jelenlétén (eFP) belül a szövetség elrettentő eszközeként jöttek létre, amellyel Krím annektálására reagáltak. Az egységek székhelyei Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban vannak.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a NATO-tagországok többnemzetiségű harci egységek létrehozásában egyeztek meg a NATO keleti szárnyának egészében, ahová Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia is beletartozik.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »