Nyolc órakor tették közzé az első exit-pollokat a francia elnökválasztás első fordulója után. Az előzetes adatok szerint a második fordulóba Emmanuel Macron és a Nemzeti Tömörülés vezetője Marine Le Pen jutott.

Az Ipsos exit pollja szerint a jelenlegi államfő 28,1 százalékot, a szuverenista párt vezetője pedig 23,3 százalékot szerzett. A radikális Jean-Luc Mélenchon viszont a vártnál sokkal jobban teljesített, minden ötödik szavazatot begyűjtve.

A BBC szerint több exit poll némileg eltérő eredményt vetít előre, de abban mindegyik egyetért, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően Macron és Le Pen jut majd tovább az első fordulóból.

 
 
 

 

 
 

Hírdetés

 

 

A jelek szerint tehát megismétlődik a 2017-es elnökválasztás felállása, amikor Emmanuel Macron 24 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Marine Le Pen pedig 21,3 százalékkal jutott tovább.

Az utolsó közvéleménykutatások még csak 2-3 százalékpontos előnyt mérték Macron javára.

Az Ipsos felmérése szerint alig 5 százalékot kapott Valérie Pécresse, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelöltje.

Az eredmények ismeretében a korábbi Felsőoktatási és Kulturális miniszter bejelentette, hogy a második fordulóban a jelenlegi államfőt támogatja és erre kéri szavazóit.

Szintén Macron támogatására buzdít Yannick Jadot zöld párti jelölt, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere.

Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus pedig Le Pen mellett tette le a voksát.

„Minden szavazómat arra kérem, hogy Marine Le Penre szavazzon. Tudom, hogy néhányan ezt nem akarják, de van valami, ami mindannyiunknál is fontosabb, és ez Franciaország” – mondta rövid értékelőjében.

Az április 24-ei, második forduló nagy kérdése, hogy Mélanchon támogatói kire szavaznak majd.  A Guardian szakértője szerint egyáltalán nem biztos, hogy ismét Macronra adják voksukat, mint öt éve, hiszen sok köztük a rendszerellenes, a globalizációval kritikus szavazó, akiket Le Pen is megszólíthat.

„Büszkék lehetünk az elvégzett munkára. Létrehoztunk egy népfrontot.  Tudjuk, hogy kire nem fogunk szavazni. Egyetlen szavazatot sem adhatunk Marine Le Penre” – mondta a radikális baloldali politikus.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »