Hogyan működik a hőszivattyú, és miért érdemes vele fűteni?

Hogyan működik a hőszivattyú, és miért érdemes vele fűteni?

Egyre több helyen alkalmazzák a hőszivattyúkat, ami annak köszönhető, hogy egyre ismertebbek az olyan előnyei, mint a gazdaságos üzemeltetés. Egy olyan korszerű és környezetkímélő fűtési energia előállításról van szó, amivel mindenképp érdemes foglalkozni!

Hogyan működik egy hőszivattyú?

A hőszivattyú működési elve az, hogy a környezetből kinyeri a hőenergiát, amit utána a lakótérbe továbbít. Ehhez egy úgynevezett hűtőközeget alkalmaz, amely a halmazállapot, valamint gáz-folyadék nyomás változását használja fel. Elektromos energiára is szüksége van a működéshez, azonban mindössze a termelt hőenergia nagyságrendileg negyedéről van szó.

Egy állandó körforgás segítségével termeli a hőt, mely a következő részekből áll:

A hőszivattyú nem csak a levegő fűtésére alkalmas!

A legtöbben talán a hűtő-fűtő klímákból ismerik, mint a jelenleg kapható leghatékonyabb, leggazdaságosabb fűtési megoldás. Azonban nem csak a levegő felmelegítéssére alkalmas egy ilyen szerkezet. Bár az is igaz, hogy ez a legegyszerűbb módja, hogy hasznosítsuk, de azért ne feledkezzünk meg a melegvíz előállításáról sem!

Hírdetés

Már csak azért sem, mert az otthonunk leggyakoribb hőleadó közege nem más, mint a víz. Miért ne használnánk ehhez azt a megoldást, ami a leghatékonyabb és leggazdaságosabb a piacon?

Egyértelmű, hogy ha egy teljesen új rendszert akarunk kiépíteni, akkor mindenképp érdemes a levegő és a víz melegítését is egy hőszivattyú segítségével megoldani. Azonban egy meglévő padlófűtéssel is tökéletesen együtt tud dolgozni.

Amennyiben viszont radiátoros rendszer van telepítve, akkor már más a helyzet. Ezekhez sokkal magasabb vízhőfok szükséges, így nem lesz kellően hatékony a rendszer. Persze vannak már alacsonyabb hőmérsékletre tervezett radiátokrok is, ha ilyenek vannak telepítve, akkor megoldást jelenthet a hőszivattyú.

Mi szól a hőszivattyú mellett?

Már említettük is, hogy ez jelenleg a leggazdaságosabb és legkörnyezetbarátabb megoldás a piacon. Már önmagában ennek is elégnek kellene lennie. Emellett az is a használata mellett szól, hogy nincs szükség a drága gázvezetékekre, és ott is alkalmazható, ahol nincs bekötve a gáz. Elfelejthetjük a szén-monoxid mérgezés kockázatát is, és még csak kéményre sem lesz szükségünk. Alacsony a karbantartási igény, amivel szintén pénzt spórolhatunk.

A hőszivattyú egy nagyszerű, gazdaságos és egyben környezetbarát alternatívája bármely egyéb fűtési megoldásnak, így mindenképp érdemes számolni vele.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »