Zsúfolt napja volt Erdélyben Potápi Árpádnak: jégpályát avatott, és gasztroakadémiáról egyeztetett

A jégpályát Potápi Árpád államtitkárral közösen Tánczos Barna és Novák Eduárd miniszterek adták át, akiknek Sófalvi Szabolcs polgármester tapsolt a szerelmesek napján. Hírösszefoglaló a mai nap „legforróbb” eseményéről.

Fotó: MTIFotó: MTI

Az ünnepélyes átadón két jégkorongozó felszerelésbe öltözött romániai miniszter köszönte meg a magyar kormány képviselőjének a létesítményt. Több felszólaló is megemlítette, hogy a jégpályát azért kellett a Marosvásárhellyel gyakorlatilag összeépült Marosszentgyörgyön felépíteni, mert a megyeszékhely korábbi vezetése nem támogatta a tervet.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport szerelmesei a szerelmesek napján kapták a létesítményt. Az ünnepélyes átadót jégkorongos bemutató mérkőzések előzték meg, amelyeken mind Tánczos Barna, mind Novák Eduárd miniszter pályára lépett.

A marosszentgyörgyi sátortetős fedett jégpályát a Mens Sana Alapítvány építette a magyar kormány 264 millió forintos (kb. 735 000 euró) támogatásával. A jégpálya működtetésében a Maros megyei önkormányzat is részt vállalt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntésében megemlítette: 2016 óta a magyar állam támogatásával Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson épült még új, fedett jégpálya. Megjegyezte, a magyar kormány azért ad sportlétesítményekre pénzt, mert nemzetben és egységes Kárpát-medencében gondolkozik. Azt is a szerves kapcsolat jelének tekintette, hogy sok székelyföldi játékost igazolnak le a magyarországi klubok és magyarországiakat is a székelyföldiek. Az államtitkár szerint olyan magyar sportolókat kell nevelni, olyan csapatokat kell kialakítani, akik és amelyek a Kárpát-medencében és a világon is hírnevet szereznek a magyaroknak.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként mondott köszönetet. Kijelentette: ezzel befejeződött az alapítvány által eltervezett infrastruktúrafejlesztések szakasza. Ma nyolc központban dolgoznak a jégkorongozó gyermekekkel, és ezek a központok egész Székelyföldet átfogják. Tánczos Barna elmondta: a székelyföldi központokban több, mint ezer gyermekkel foglalkoznak, és a koronavírus-járvány előtt több, mint hétezren jártak heti rendszerességgel korcsolyaoktatási programra.

Hírdetés

Novák Eduárd romániai ifjúsági és sportminiszter úgy vélte: óriási esélyt kapnak a létesítménnyel a mai fiatalok. Arra biztatta őket, hogy használják ezt ki. Megjegyezte: a minisztérium teljesítményt fog megkövetelni az edzőktől, a gyermekektől. „Nem űzhetünk gúnyt a gyermekek álmaiból” – tette hozzá.

A miniszter a rendezvény előtt az MTI kérdésére reagált azokra a román sajtóban megjelent állításokra, amelyek szerint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia tulajdonképpen nem Románia, hanem Magyarország számára neveli az utánpótlást. Kijelentette: a felépített létesítmények a magyar kormánynak köszönhetők, de a román sport és a magyar sport fejlődéséhez is hozzájárulnak. „Ha a román sportnak is megmarad 30-40-50 százalék, az is több mint semmi. Ennek örvendenünk kell” – jelentette ki az MTI-nek.

Az Agerpres román hírügynökségnek pedig elmondta, hogy a jelenlegi sportoktatási rendszer hiányos, és az elkövetkező időszakban nagy változások lesznek.

Novák kifejtette azt is, hogy beszélt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, és az elkövetkező időszakban nagy változtatásokat fognak hozni. A sportklubokat is fel kell frissíteni, minden edzőnek legalább 20-30 gyereket kell edzenie. Az ifjúsági és sportminisztérium finanszírozza ezeket a klubokat, de pontos célkitűzések is kellenek, amelyeket meg kell valósítani, hangsúlyozta a miniszter.

„Szeretném, ha minden [romániai – szerk. megjegyz.] párt támogatná a romániai sportstratégiát, mivel a sport jelenti az egyik legfontosabb tényezőt az új generációk nevelésében. Semmi különlegeset nem kell feltalálnunk. Úgy gondolom, hogy vannak erőforrások. Nagyon sok olyan sport van, amely fontos kellene, hogy legyen számunkra” – mutatott rá.

A sportminiszter reményét fejezte ki, hogy sor kerül a marosvásárhelyi fedett jégpálya befejezésére is, amelynek építése évek óta zajlik, és ugyanakkor az ország többi nagyvárosaiban is jégpályák fognak épülni. Azt szeretné, ha a jégkorong mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázást is űzhetnék a gyerekek. Ha az elkövetkező 4-8 évben minden nagyvárosban sikerülne felépíteni egy korcsolyapályát, véleménye szerint az elsők között lenne Románia Európában mind a jégkorong, mind a rövidpályás gyorskorcsolyázás területén.

Novák Eduárt jégkorongosnak beöltözve, a kép jobb oldalán Potápi Árpád valami finomsággal. Fotó: képernyőmentés a Székelyföldi Jégkorong Akadémia online közvetítéséből. Novák Eduárt jégkorongosnak beöltözve, a kép jobb oldalán Potápi Árpád valami finomsággal. Fotó: képernyőmentés a Székelyföldi Jégkorong Akadémia online közvetítéséből.

Székelyföldi gasztroakadémia?

A közösségi médiában tett bejegyzése szerint az Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rövid kitérőt tett, hogy egy udvarhelyi étteremben és panzióban – ahol Szerelmesek napja irodalommal a Pávában c. esemény zajlott – „a tervezett székelyföldi gasztroakadémiáról egyeztessenek”:

A Páva ezt gyorsan egy megosztással és néhány keresetlen szóval meg is köszönte:

Köszönjük Potápi Árpád János államtitkár úrnak, hogy hozzánk is ellátogatott, és biztosított támogatásáról. Sok közös tervünk van, amelyek a székelyföldi gasztronómia jövője számára is fontosak. Ilyen emberekkel a hátunk mögött sokkal könnyebb és biztosabb tervezni, és jó tudni, hogy ő is magáénak érzi helyi értékeinket” – írták.
(MTI, agerpres, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »