Zelenszkij továbbra sem kap engedélyt a nagy hatótávolságú rakéták bevetésére

Zelenszkij továbbra sem kap engedélyt a nagy hatótávolságú rakéták bevetésére

Sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia nem engedélyezi Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket vessen be az orosz területen található célpontok elleni mélységi támadások során. Ez tiltás az eszkalációtól való félelere vezethetv vissza  jelentette be péntek este Volodimir Zelenszkij ukrán.

„Sem Amerika, sem az Egyesült Királyság nem adott nekünk engedélyt, hogy ezeket a fegyvereket Oroszország területén bármilyen távolságra lévő célpontok ellen használjuk” – mondta Zelenszkij az újságíróknak, hozzátéve:

„Úgy gondolom, hogy félnek az eszkalációtól.”

Ukrajna régóta sürgeti a Nyugatot, hogy engedélyezze számára a nyugati fegyverek használatát az oroszországi célpontok elleni támadások során. A Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin azonban figyelmeztetett, hogy a nyugati fegyverek bevetése azt jelentené, hogy a NATO-országok háborúban állnak Oroszországgal.

Hírdetés

Zelenszkij pénteken arra is rámutatott, hogy a szövetségesek növelték az Ukrajnának szánt katonai segélyt. „Szeptemberben felgyorsult (a segítségnyújtás). Ennek örülök. Érezhető a különbség” – mondta az ukrán elnök.

Az ukrán elnök pénteken azt is közölte, hogy jövő héten szívesen találkozna Donald Trump republikánus elnökjelölttel . Zelenszkij ugyanis ekkor az ENSZ Közgyűlésére utazik, és amerikai tartózkodása alatt azt tervezi, hogy találkozik Joe Biden elnökkel, valamint Kamala Harris-szel is.

Zelenszkij augusztusban jelezte, hogy szeretné bemutatni Bidennek, Harrisnek és Trumpnak Ukrajna „győzelmi tervét”. Az ukrán vezető szerint ez a terv tartalmazza, hogy hogyan lehetne diplomáciai úton véget vetni az ukrajnai háborúnak.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »