Pozsonyi Városi Kulturális Napok – harmincnyolcadik alkalommal

Harmincnyolcadik alkalommal kerül sor az immár jogosan hagyománynak tekinthető Pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozatra, amely elsősorban a fővároshoz kötődik, de annak keretében egyéb helyszíneken is lesznek események.

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának szervezésében megvalósuló nívós rendezvények fővédnöke Őexcellenciája dr. Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete, együttműködő partnerei pedig a Liszt Intézet – Pozsony, a Pozsonyi Kifli PT, a Mathias Corvinus Collegium, a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a JAIK, Pozsonypüspöki Önkormányzata, a CSMMSZ Brünn, a bécsi Európa-Club, a Csemadok pozsonyi alapszervezete.

Hosszú idő óta a rendezvénysorozat fő szervezője Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének ügyvezető alelnöke, aki a Felvidék.ma megkeresésére részletesen beszámolt a rendezvénysorozat küldetéséről és idei programjáról.

A rendkívül sokrétű városi napok elsődleges célja minden évben, hogy a fővárosiaknak, de valamennyi érdeklődőnek, és akár a külföldről ide látogatóknak ugyancsak színvonalas kulturális értékeket, hasznos ismereteket és még újdonságokat is közvetítsenek.

Hírdetés

Nem véletlenül említettük a külföldieket, mert az évek során a programok olyan népszerűségre tettek szert, hogy a környező országokból szintén érkeznek látogatók éppen ezekre a napokra, és azt is megemlíthetjük, hogy a szlovákság köréből ugyancsak sokan érdeklődnek a programok iránt.

Az egyes rendezvények minden évben kötődnek az éppen aktuális évfordulókhoz, idén tehát a Napok fő gerincét a Csemadok megalapításának 75. évfordulója adja, több esemény ehhez kapcsolódik. A főváros egyes alapszervezeteinek műsorai, rendezvényei is tovább gazdagítják és bővítik a rendezvénysorozatot. Az a tény, hogy immár 38. alkalommal kerül megrendezésre ez az eseménysorozat, igazolja színvonalát, sokrétűségét. Végigtekintve az idei választékon, láthatjuk, hogy olyan programokat kínál, amelyeknek az érdeklődők nagy várakozással nézhetnek elébe.

A Pozsonyi Városi Kulturális Napok szeptember 27-én Méry Beáta képzőművész tárlatának megnyitójával veszi kezdetét a Csemadok pozsonyi épületének Rákosi Ernő termében a Szövetség a Közös Célokért társulás társszervezésében. A hivatalos megnyitóra pedig október 10-én a Cultus kultúrközpontban megtartott Wurczer Teatro operett előadása előtt kerül sor. Korpás Árpád tartalmas városnéző sétái most is programba kerültek, ahogy G. Kovács László történész pozsonyi érdekességeket tartalmazó előadása szintén. Lesznek értékes könyveket bemutató estek, további kiállítások, valamint beszélgetések, koszorúzások, megemlékezések, szentmise Pozsonypüspökiben a megbékélés jegyében, a fővárosi Kék templomban pedig Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére. Ugyancsak szentmise előzi meg Duka Zólyomi Árpád emléktáblájának leleplezését Taksonyban, Bad Deutsch-Altenburgban pedig a bécsi Európa-Clubbal közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Advent közeledtével gyermekprogrammal várják a legkisebbeket.

Összességében huszonegy rendezvény, esemény, alkalom kerül programba az idei Pozsonyi Városi Kulturális Napok idején szeptember 27-től október 1-ig. Bizonyára minden érdeklődő megtalálja a neki leginkább rokonszenves alkalmat. A rendezők ugyanis úgy állították össze a programot, hogy valamennyi korosztály számára azok vonzóak legyenek. Mindezen felül fontos cél az is, hogy az emberek találkozzanak, együtt legyenek, számon tartsák egymást. Az ilyen értékes és érdekes programoknál nem is kell jobb alkalom!

(BM/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »