Apad a Duna, árad a jó kedv: helyeztjelentés a Dunakanyarból – képek

Apad a Duna, árad a jó kedv: helyeztjelentés a Dunakanyarból – képek

Megindult az árhullám lassú levonulása, így a Budapesttől északra már mindenütt apad a Duna.

Szentendrénél is tetőzött már a folyam, bár a lassú apadás még okozhat kellemetlen helyzeteket. Az átázott töltések miatt egyre nagyobb a veszélye szivárgásoknak. Ezzel együtt a városban remek a hangulat – akárcsak az elmúlt napokban -, semmit sem érzékelni a veszélyhelyzetből. Most is sok turista élvezi a kellemes, őszi napsütést, a kávéházak és éttermek szinte teljesen megteltek.

Sétálók Szentendrén. Forrás: Infostart

Sétálók Szentendre belvárosában. Forrás: Infostart
Akadnak nézelődők a Duna töltésén is, bár ennek jó részét lezárták a bámészkodók elöl. Csupán egy kis szakaszon engedik fel a kíváncsiskodókat, akik többnyire külföldiek. A belvárosban azért a önkormányzat rendészeivel és a szentendrei helyőrség katonai rendészeivel megerősített járőrök sétálnak, vagy inkább csak jelenlétükkel demonstrálnak.

Hírdetés

Szentendre. Forrás: Infostart

Szentendrei Duna-part. Forrás: Infostart
A víz szintje, bár lassan csökken, azért még mindig ijesztően magas. Az elmúlt pár napban annyira megemelkedett, hogy a Bükkös -patakot is majdnem a piac magasságáig visszaduzzasztotta. A többnyire alig másfél-két méter széles patak, most tekintélyes méretű, bár a vízszintje még messze van a partoldalak tetejétől. Ha minden igaz, akkor már nem is emelkedik tovább.

A Duna által visszaduzzasztott Bükkös-patak Szentendrén. Forrás: Infostar

A Duna által visszaduzzasztott Bükkös-patak Szentendrén. Forrás: Infostar
Az apadás mindenképpen jó hír, de sokat ront az örömön az, hogy csak lassú lefolyású lesz. Ez különösen azoknak a szentendrei és leányfalusi polgároknak rossz, akiknek a háza az ártérben áll és már napok óta ázik a Dunában. Csak remélhetik, hogy az ingatlanok nem szenvednek súlyos károkat. Kérdés persze, hogy miként alakul az elkövetkező szűk egy hét időjárása.

Szentendre. Forrás: Infostart

Szentendrén is lassú apadás várható. Forrás: Infostart
Ha ugyanis kitart a napos, száraz idő, akkor az árhullámot biztosan nem követi majd újabb. Egyelőre biztatóak az előrejelzések, a Duna-kanyarban lakók pedig lassan fellélegezhetnek: elmúlt a veszély, és az idei árvíz mégsem döntötte meg a 2013-as áradás rekordját.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »