Zelenszkij: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Zelenszkij: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. Ezt Zelenszkij mondta el a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak”

fogalmazott az ukrán elnök. Hozzáfűzte, ez a megállapodás lehetővé fogja tenni, hogy az európai egység minden pozitívumát Ukrajnában is élvezhessék.

Zelenszkij elmondta, felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

Az ukrán elnök örömét fejezte ki, hogy Magyarország soros EU-elnökségének kezdete után a magyar miniszterelnök első útja Ukrajnába vezetett. „Ez közös európai prioritásunkat bizonyítja” – emelte ki.

„Fontos, hogy béke legyen, hogy új alapokra helyezzük Európa megerősítését”

hangsúlyozta.

Hírdetés

Az elnök kifejezte háláját Magyarországnak az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásért, kiemelve, hogy az emberélet megvédését elsőrendű fontosságúnak tekinti.

„Magyarország készen áll hatékonyan együttműködni a hosszú távú biztonság elérése érdekében régiónkban és Európában”

jelentette ki. Elmondta, hogy Orbán Viktorral részletesen megvitatták, miként tud Magyarország részt venni egy második globális békecsúcstalálkozó megszervezésében, amely Kijev reményei szerint akár már idén létrejöhet. „Hálásak leszünk Magyarországnak, ha támogat minket ebben” – tette hozzá.

„Fontos, hogy Magyarország EU-elnöksége hatékony legyen. Annak ellenére, hogy politikai nézeteinkben nem mindig egyezünk, mindketten Európa megerősítését, a szociális fejlődést az európai vállalatok gazdasági gyarapodását szolgáljuk”

hangoztatta.

Zelenszkij szerint Ukrajna EU-csatlakozása hosszú folyamat lesz, amelyben feltétlenül szükség van dinamikára. Fontosnak nevezte, hogy Európa változatlanul támogassa Ukrajnát, valamint országának együttműködése minden szomszédjával megvalósuljon és kölcsönösen hasznos legyen.

Orbán Viktor kijevi látogatásáról bővebben:

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »