Zelenszkij: Az USA támogatása nélkül kénytelenek leszünk visszavonulni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Postnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem fogadja el és utalja át gyorsan a Kongresszusban elakadt 62 milliárd dolláros támogatási keret összegét, akkor Ukrajna kénytelen lesz kis lépésekben visszavonulni.

Megjegyezzük, ez a visszavonulás a „területért vért” elvet követi, amit az előző ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij akart érvényesíteni, ám Zelenszkij ellenkezése miatt nem volt lehetősége, mert az elnök folyamatos támadást és eredményeket akart felmutatni a nyugatiaknak.

Zelenszkij a most pénteki interjújában arról beszélt, hogy Ukrajna kénytelen visszább vonni haderejét, ha nem érkezik meg az amerikai politikai viták miatt a katonai segítség. Elismételte, hogy az USA támogatása nélkül az ukrán védelmi képességek meggyengülnének, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rakéták és a 155 mm-es tüzérségi lőszerek hiányára.

Hírdetés

Az ukrán elnök szerint ezek a körülmények arra kényszerítenék Ukrajnát, hogy fokozatosan vonuljon vissza és alternatív megoldásokat keressen a harctéri helyzet kezelésére, például úgy, hogy a lőszerhiányt a frontvonal hosszának lerövidítésével kompenzálják.

Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy a Kongresszus döntése már fél éve késik, és ezt a fél évet már nem tudják eldolgozni a fronton.

Körkép.sk, reuters, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »