Akkora kárt okoztak az orosz csapások az ukrán energiaellátásban, hogy az EU sem tudja pótolni a hiányt

Akkora kárt okoztak az orosz csapások az ukrán energiaellátásban, hogy az EU sem tudja pótolni a hiányt

Az orosz erők május 8-án hat régiót érintő rakétacsapás-hullámot indítottak Ukrajna ellen. A fő célpont az energiainfrastruktúra volt, és a hírek szerint rendkívül súlyos károkat szenvedtek el az ukránok. Az ukrán villamosenergia-hálózat fele már üzemen kívül van, az áramtermelőkapacitás pedig annyira visszaesett, hogy lehetetlen pótolni a hiányt külföldről – vagyis az EU-ból.

„Újabb támadás történt energiaszektorunk ellen. Megtámadták a Poltava, Kirovohrad, Zaporizzsja, Lviv, Ivan-Frankivszk és Vinnicja régiók villamosenergia-termelő és disztribúciós létesítményeit”

közölte Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter szerdán. Ezt követően a minisztérium felszólította a lakosságot, hogy takarékoskodjon az árammal, főleg csúcsidőben, így próbálják enyhíteni a hálózatra nehezedő nyomást.

„Az árammegtakarítás mindannyiunk hozzájárulása a győzelemhez. A reggeli, esti órákban különösen fontos a felelős fogyasztás”

fogalmazott az ukrán minisztérium.

Ukrajnát január óta érik súlyos károkat okozó rakétacsapások, amelyek márciusban csak fokozódtak – nagyjából akkor, amikor az ukránok elkezdtek orosz hátországban lévő olajfinomítókat támadni drónokkal. A fokozódó csapások miatt pedig összeomlott az egyébként is vészesen meggyengült légvédelmi rendszer.

Hírdetés

Ukrajna több nagy erőműve közül több is teljesen megsemmisült vagy  belátható időn belül nem helyreállítható károkat szenvedett el.

Volodimir Kudrickij, az ukrán állami Ukrenergo energiavállalat vezetője május 8-án elmondta, hogy az áramtermelés kiesése olyan súlyos, hogy Európából való importtal sem lehet majd pótolni a teljes hiányt a téli hónapokban. 

Itt érdemes kiemelni, hogy szerdán, a támadás után telefonon egyeztetett Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és a témakörök között ott volt az energiabiztonság is. Nem véletlenül, Ukrajna rá van szorulva nyugati szomszédai Ukrajnába irányuló energiafolyosóira – így a szlovákiai és a magyar hálózatra is.

Kudrickij szerint az ipar számára – mivel a háborús termelés alapját képezi – „szinte” biztosított az energiaellátás, a háztartások esetében viszont már attól függ az ellátás, hogy mennyi energiát tudnak „magukat korlátozva megtakarítani”.

Az orosz rakétacsapásokban az ukrán ipari létesítmények is megsérültek. Az orosz cél nyilvánvalóan az ukrán katonai gyártókapacitások rombolása lenne. A logisztikai állomások is célpontok voltak, hogy megnehezítsék a nyugati fegyverek elszállítását a frontra.

Az ukránok a csapások során egy nagy, és három közepes hőerőmű termelését veszítették el.

Körkép.sk, bneIntellinews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »