Zelenszkij aláírta a Gazdasági Biztonsági Irodáról szóló törvényt

Zelenszkij aláírta a Gazdasági Biztonsági Irodáról szóló törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Gazdasági Biztonsági Iroda létrehozásáról szóló törvényt, olvasható az Elnöki Hivatal honlapján.

„A dokumentum intézményi feltételeit teremti meg

Ukrajna nemzetközi partnerei támogatásával végbemenő gazdasági folyamatok védelmét a külső nyomástól.

A Gazdasági Biztonsági Iroda fő feladata az elemző munka, nem pedig a nyomás gyakorlásának hatásköre. Az iroda elemezni fogja a pénzügyi tranzakciók kedvezményezettjeit, hogy megállapítsa, történt-e törvénysértés egyes üzleti vagy kormányzati intézmény pénzforgalmában” – olvasható a közleményben, írja a Karpat.in.ua. 

Az Elnöki Hivatal hozzátette, hogy a Gazdasági Biztonsági Iroda lesz az egyetlen állami hatalmi szerv, amely felelős lesz a gazdasági bűncselekmények elleni küzdelemért. Ehhez megkapja a megfelelő hatásköröket a Biztonsági Szolgálattól és az Adórendőrségtől.

Hírdetés

„A Gazdasági Biztonsági Irodáról szóló törvény elfogadása után a Biztonsági Szolgálat elveszíti a tevékenységére számára nem jellemző hatáskörét, a korrupció és a szervezett bűnözés bűncselekményeinek kivizsgálását a menedzsment és a gazdaság területén.

Ez lehetővé teszi a Biztonsági Szolgálat számára, hogy azokra a feladatokra összpontosítson, amelyek valóban közvetlenül kapcsolódnak az állam biztonságával, a gazdasági szférában pedig a hírszerzési tevékenységekkel” – jelentette ki az Elnöki Hivatal.

A Parlament ez év január 28-án fogadta el a Gazdasági Biztonsági Iroda létrehozásáról szóló törvényt.

Az intézménynek maximum 4000 alkalmazottja lesz, a testület igazgatóját pályázat útján választják meg. Az Adórendőrséget, amely Ukrajna Állami Pénzügyi Szolgálata felügyelete alatt volt, miután az intézményt Adó- és Vámszolgálatra osztották fel, felszámolják.

A 2021-es állami költségvetés biztosítja a Gazdasági Biztonsági Iroda létrehozásának költségeit. A Pénzügyminisztérium 587 millió különített el erre a célra. Ez több mint kétszer kevesebb, mint Ukrajna Állami Pénzügyi Szolgálatának átszervezésére szükséges összeg lett volna (1,3 milliárd UAH).


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »