Závecz Research: szorosabb lett a Fidesz-KDNP és az ellenzék küzdelme

Závecz Research: szorosabb lett a Fidesz-KDNP és az ellenzék küzdelme

A parlamentbe várható ellenzéki pártok (DK, Jobbik, Momentum, MSZP) össztámogatottsága a Fidesz-KDNP-ével van egy szinten.

Megállt a Fidesz szavazótáborának csökkenése a Závecz Research közvéleménykutató február második hetében, 1000 fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatásából.

Mint a most publikált kutatás felidézi, tavaly augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett vissza a támogatottsága a teljes népességen belül, most 31 százalék voksolna a kormánypártra.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb híve, a választókorú népesség 10 százaléka preferálja, egy hajszállal kevesebben, mint decemberben, amikor 11 százalékon állt.

A pártrangsor harmadik helyére érkezett Jobbik, a múlt év végi 7 százalékról 9 százalékra bővült a tábora.

A Momentum és az MSZP decemberben 6 százalékon állt, előbbi most is ugyanennyi támogatót tudhat maga mögött, az MSZP viszont 5 százalékot.

Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt a választókorúak 2-2 százalékát vonzza, a Mi Hazánk és a Párbeszéd 1-1 százalékot. A párt nélküliek aránya a decemberivel azonos, 32 százalék.

Hírdetés

Biztos pártválasztók – jön fel a Jobbik

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll, 18 százalékkal. A Jobbik itt is előrébb lépett, az aktív szavazók 12 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, az LMP 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot – fogalmaz a ZRI Závecz Research Intézet közleménye.

Az összefoglaló megjegyzi, a Jobbik közel két éve, 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól, mint most. A párt a falvakban és a vidéki városokban a legerősebb ellenzéki párt, az előbbi települési kategóriában 12, az utóbbiban 10 százalékon áll – 2-3 százalékponttal megelőzve a DK-t. A fiatalok, a 30 év alattiak körében a Jobbik a Momentummal fut versenyt – 13, illetve 11 százalékra számíthatnak.

Ha két lista lenne

A pártok erősorrendje mellett folyamatosan mérik a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választópolgárok elé, akkor továbbra is azt tapasztalni, hogy ez a szituáció aktivizálná a korábban párt nélküli választópolgárok egy részét. Ebben a választási helyzetben

a kormánypártok listájának támogatottsága februárban 36 százalék.

A páros verseny hallatán a pártpreferenciával nem rendelkezők csoportjából tehát most 5 százalék, négyszázezer fő a Fidesz-KDNP mellé sorakozik fel.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, amikor viszont közös listaként mérjük, akkor 38 százalék voksol e formációra

– 2 százalékot kitevő ellenzéki szavazónak nem tetszik a közös lista, ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt.

Decemberben 41–37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, most februárban valamivel szorosabb, 38–36. A biztos választók körében is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »