Zavargások Franciaországban

Zavargások Franciaországban

Több napja tartanak a zavargások Franciaországban, a Magyar Nemzet online kiadása szerint a demonstrálók „Allah akbar” (Allah mindenekfelett) kiáltással pusztítanak: üzleteket fosztogatnak, autókat gyújtanak fel, rendőrökre támadnak.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves helyi lakost, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr a saját elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Hírdetés

Csak szombat éjjel, a társadalmi nyugtalanság ötödik napján több mint 1300 embert vettek őrizetbe Franciaországban. Országszerte mintegy 45 ezer rendőrt vezényeltek ki, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy megfékezze a feldühödött tüntetőket. A tiltakozók és a rendőrök összecsaptak Marseille városában, ahol a leghevesebb utcai harcokra került sor. A közösségi médiában a franciák a városokban kialakult káoszért leginkább a bevándorlókat hibáztatják, akik gyújtogatnak és üzleteket fosztanak ki, de az is előfordul, hogy lövöldözni kezdenek.

Emmanuel Macron francia államfő a zavargások kapcsán a szülők felelősségére figyelmeztetett a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően. „A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása” – fogalmazott a francia elnök.

Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargások résztvevőinek átlagéletkora 17 év. Kizárólag fiúkról és fiatal férfiakról van szó, és egy részük a tavaszi, nyugdíjreform elleni több százezres tüntetések résztvevői közé keveredő rendbontókhoz hasonlóan antikapitalista anarchista. Egy másik csoport az elővárosok hátrányos helyzetűnek számító lakótelepein lakó tinédzserekből áll.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »