Z. Kárpát: a büdzsé nem az újraindítás, hanem egy összeszerelő szinten tartott, gyarmati sorba süllyesztett ország képét sugallja

Z. Kárpát: a büdzsé nem az újraindítás, hanem egy összeszerelő szinten tartott, gyarmati sorba süllyesztett ország képét sugallja

Nemcsak a címadás ötlettelenségét (a büdzsé ugyanúgy az újraindítás költségvetése címet viseli, mint tavaly – A szerk.), hanem a Fidesz részéről egy csúnya kettős játékot is lát a Jobbik a 2022-es költségvetés tervezetében – mondta megkeresésünkre Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke. Mint kifejtette,

a kormánypárt a válság alatt mindent megtesz, hogy az oligarchák és nagyvállalkozások érdekeit érvényesítse

vissza nem térítendő támogatásokkal, kedvező gazdasági-jogi klímával, másrészt

elárulják a magyar munkavállalókat és nem segítik meg a magyar családokat.

A közgazdász politikus élesen kritizálta, hogy a kormányzat nem pótolja a kieső munkabéreket, a krízisbe került családok költségvetését nem segítenek kiigazítani. Holott – mutatott rá – a magyar munkavállalók több mint 40 százaléka arról számolt be, csökkent a bevételük.

Harmadrészt a költségvetés a várható nagyobb problémákat sem kezeli – folytatta az ellenzéki politikus. Itt a hitelmoratórium lejártát említette, amely szerinte az adósok 15-20 százalékát hozza tarthatatlan helyzetbe.

A kilakoltatási moratórium a keddi nappal lejárt, innentől kezdve meg várható a ketyegő bomba, tehát az, hogy családokat tömegesen távolítsanak el otthonukból

– mutatott rá Z. Kárpát.

Az újraindításra elkülönített forrásokról szólva az ellenzéki honatya szerint „az az undorító jelenség tapasztalható”, hogy a rászoruló családok számára elkülönített kasszából oligarchák, milliárdosok kedvezményes hiteleket vagy épp támogatásokat vesznek fel.

Itt a miniszterelnök úr közvetlen rokonsága is fellelhető

– utalt a Gazdaságvédelmi Alapról Gazdaság-újraindítási Alap névre átkeresztet fejezetben turisztikai célra élkülönített 91 milliárdra a szakpolitikus. Úgy véli, velük szemben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozók „jó esetben kedvezményes hitelre számíthatnak, hogyha azt a közvetítő bank is így gondolja” – fogalmazott.

Ez nem az újraindítás, hanem összeszerelő szinten tartott, gyarmati sorba süllyesztett ország képét sugallja, ahol egy magát harcosnak és nemzetinek mutató kormány mindent megtesz nyugati autógyártó cégek érdekeinek érvényesítéséért, viszont kiszolgáltatja a magyar munkavállalókat, fiatalokat és a magyar jövőt

Hírdetés

– összegezte az ellenzéki szakpolitikus.

A törlesztési moratórium lejártával kapcsolatos kérdésünkre megjegyezte, a moratórium bevezetését a Jobbik már a válság harmadik napján, ötpontos javaslatcsomagjában kérte, végül a kormány „többhetes tötymörgés után” dolgozta ki saját javaslatát. Rámutatott, a jobbikos elképzelés és a tényleges kormányzati intézkedés között a különbség, hogy

a Jobbikéból kimaradtak volna az apróbetűs részek és az aknák.

Mint fogalmazott, ők nem engedték volna, hogy egy tíz hónapra igénybe vett moratóriumból egy 24 hónapos futamidő-hosszabbodás és 1-2 milliós hiteldrágulás következzen be.

Látható, hogy ez a kormány paktumot kötött a bankokkal

– szögezte le, hozzáfűzve, a járvány elleni befizetésekhez cégek, önkormányzatok, pártok, bankok befizettek, de egyedül a kereskedelmi bankok írhatják le a befizetendő adójukból a különadót.

A Jobbik javaslata a moratórium „pénzügyi szeméttől való megtisztítása, egy valódi befagyasztás” – mondta. Kérdésünkre megerősítette, szerintük a tőketartozásnak sem kellene kamatozni a törlesztési moratórium idején, és a rejtett költségeket sem lenne szabad felszámítani.

Az adósságszolgálat harmadával történő megugrásáról (az idei nagyságrendileg 1100 milliárd helyett jövőre 1400 milliárd forintot fogunk kifizetni az államadósság költségeire) Z. Kárpát úgy vélekedett,

a Fidesz 2010 óta nagyjából az egészségügy rendbetételére elegendő összeget költött el csak az államadósság kamataira, ez a kormány alkalmatlanságát bizonyítja.

Emlékeztetett, számtalanszor figyelmeztették a kormányt, hogy az adósság menedzsmentje, és a Fidesz elképzeléseivel ellentétben nem sikerült „kinőni” az államadósságot.

Az ezermilliárdos szint alá csak nagyon-nagyon ritkán ment az adósságszolgálat – mutatott rá az ellenzéki szakpolitikus.

Most pedig az 1400 milliárddal még többet is kell adósságszolgálatra fizetnünk, mint 2010-ben

– nyomatékosította. Úgy látja, a GDP-arányos mutatóval igyekszik takarózni a kormány, de azt látják, hogy itt sem sikerült érdemi elmozdulást elérni 2010-hez képest.

A Jobbik alelnöke szerint el lehetne gondolkodni egy sokkal jobb államadósság-menedzsmenten, hozzátéve, a kötelezettséget teljesíteni kell, de lehetne ezt sokkal jobban is csinálni.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtotta a 2022-es költségvetés tervezetét, amiről a Tisztelt Ház várhatóan június közepén fog szavazni.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »