XV. Gömöri Kézműves Vásár – KÉPEKKEL

XV. Gömöri Kézműves Vásár – KÉPEKKEL

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Gömöri Kézműves Vásárt Várhosszúréten. A rendezvénnyel az idén kilencven éves Takács András néptáncgyűjtő, koreográfus, kultúraszervező előtt tisztelegtek, akit egyúttal Gömörország őrzője-díjjal tüntettek ki.

A rendezvényen kézműves kirakodóvásár és kézművesbemutatók várták a látogatókat, akik szép számmal érkeztek, megtöltötték a Kézműves Ház udvarát. Délután megkoszorúzták a magyar katonák emlékművét a templomkertben, majd fellépett a Borostyán Néptáncműhely, a Sajó Banda, a Csoltói Hagyományőrző cigányzenekar, a Gyöngyvirág kórus, az Andrássy Dénes énekkar, a Vaga Banda gólyalábasok, este pedig Agócs Gergő és barátai adtak koncertet.

Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke elmondta, 2006 óta minden évben június utolsó szombatján megszervezik a vásárt, amelyre ezúttal több mint 60 kézműves jött el. Ez alkalommal a kiemelt mesterség a kovácsolás, a fémművesség volt, a mesterek bemutatókat tartottak.

Hozzátette, a rendezvénnyel az idén kilencven éves Takács András néptáncgyűjtő, koreográfus, kultúraszervező előtt tisztelegtek. „Nagyon sokat köszönhetünk neki, hisz az általa felgyűjtött anyagból táncolnak ma is a gyermekeink” – hangsúlyozta Nagy György.

Hírdetés

A Borostyán Néptáncműhely egy koreográfiában dolgozta fel Takács András életútját, a Gömöri Kézművesek Társulása pedig munkásságáért Gömörország őrzője-díjat adományozott neki.

A díj átvétele után Bandi bácsi is táncra perdült, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki eljött. Úgy fogalmazott, a Borostyán táncban bemutatta élete nagy eseményeit, Gömörből indulva és ott is befejezve. „Gömörország megmarad, amíg ilyen lelkes támogatói lesznek. Köszönöm a Borostyánnak, hogy eltáncolta az életemet” – mondta.

 

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »