WHO: Minden hatodik ember meddőségben szenved

Minden hatodik embert érint a meddőség a WHO legfrissebb közlése szerint. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn közzétett közleményében kifejtik, hogy a magas bevétellel rendelkező országok felnőtt populációjának 17,8 százalékának van valamilyen tapasztalata a meddőséggel, míg a közepes és alacsonybevételű országokban ez a szám 16,5 százalék.

A WHO igazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint ez is azt bizonyítja, hogy a meddőség nem válogat szegény és gazdag között.

„Az érintettek aránya magában is rámutat a termékenységről való gondoskodás bővítésének szükségességére és bebiztosítani, hogy ez a téma ezután már nem terelődik mellékvágányra az egészségügyi kutatásokban és stratégiákban”

mondta Tedros, aki szerint az a cél, hogy bebiztosítsák a gyermekvállalás biztonságos, hatásos és anyagilag is elérhető módjait azok számára, akik igyekeznek családot alapítani.

A WHO meghatározása szerint a meddőség egy férfi vagy nő reprodukciós rendszerének megbetegedése, amely a 12 hónapos, vagy annál hosszabb, nem védett közösülés utáni fogamzásképtelenségben nyilvánul meg.

Hírdetés

„Ez egy kicsit kibillentheti az embert az egyensúlyából. Megbélyegzést és pénzügyi nehézséget okoz, és hatással van az egyén mentális és pszichoszociális egészségére”

olvasható a WHO közleményében.

Around 1 in 6 people is affected by infertility in their lifetime: 🆕 WHO research. This shows an urgent need to increase access to affordable, high-quality fertility care https://t.co/od9QQ9Qjvj pic.twitter.com/R8JtezT0kZ — World Health Organization (WHO) (@WHO) April 4, 2023

A meddőség megelőzése, diagnosztizálása és gyógyítása jócskán alulfinanszírozott, és a magas pénzügyi igényessége miatt sokszor elérhetetlen. Ráadásul a WHO szerint sokakat eltántorít az orvosi segítség igénybevételétől a szociális megbélyegzés is.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »