Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken: Több száz ház pusztult el eddig, de hetekig, hónapokig is eltarthat a kitörés

Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken: Több száz ház pusztult el eddig, de hetekig, hónapokig is eltarthat a kitörés

Több száz ingatlan pusztult el és emberek ezrei menekültek el a Kanári-szigeteki vulkán kitörése után, La Palma közelében. A Cumbre Vieja tűzhányó szeptember 19-én  tört ki, a kürtő felhasadt, a hegyről pedig ömlik a láva, elsöpörve a környező településeket, hamuval árasztva el a környéket. Több mint 600 embert evakuáltak, köztük 400 turistát, őket a szomszédos Tenerife-szigetre szállították át.

A La Palmai-vulkánkitörésről készült képeken jól látható, hogy a láva elborít mindent a hegy közelében, csak néhány magasabb pontra épített házat kímél meg megkerülve, mint folyó a követ.

A helyi gazdák versenyt futnak az idővel, hogy kimenekítsék megmaradt értékeiket: zöldség és gyümölcskészleteiket és állataikat, még mielőtt a láva eléri az ültetvényeket.

A láva folyási sebessége nem gyorsabb az átlagnál, az olvadt kőzet a települések közelében óránként 4-5 métert tesz meg. A lávafolyás a BBC beszámolója szerint 3800 méter hosszú és 2100 méterre közelítette meg a tengerpartot. Eddig összesen 240 hektárnyi területet tarolt le egy 15,7 kilométeres körzeten belül.

Hírdetés

A műholdas felvételek tanúsága szerint 390 épület és 14 kilométernyi közút vált az olvadt kőzet martalékává.

A part közelsége is aggasztja a hatóságokat. Ha forró láva eléri a partot, akkor a tengervízzel érintkezve mérgező gázfelhők keletkeznek, amelyek belégzése veszélyes lehet, mert súlyos szem-, bőr- és tüdő-irritációt okozhat. Az érintett partvidék közeléből elterelték a hajókat.

A vulkánkitörés során 4500 méteres magasságba lökődött ki a vulkáni hamu, emiatt több légitársaság lemondta a szigetet érintő járatait. A hamufelhő most északra sodródik a kontinentális Spanyolország felé.

Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy meddig tart a vulkánkitörés. A Knaári-szigetek tűzhányója 24-84 napig is eltarthat, és ha hetek helyett hónapokig tart el, akkor a láva el fogja érni a tengert. A sziget a legutóbbi, 1971-ben bekövetkező kitörése három hétig tartott.

BBC.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »