Vizsgálni kellene, közvagyonból származik-e Matolcsy Ádámék haszna

Vizsgálni kellene, közvagyonból származik-e Matolcsy Ádámék haszna

11 hónap múlva lejár Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének hivatali ideje. A valaszonline.hu leltárt készített a jegybank ingatlanairól, azok kiszervezési gyakorlatáról. A lap által sebészi precizitással feltárt ingatlanügyleteknek egy olyan társaság a haszonélvezője, amelynek központi alakja az elnök fia, Matolcsy Ádám. Ez a csoport pedig az MNB külföldi érdekeltségének segítségével élénk vagyonátmentésbe kezdett – összegzi a hírportál.

A valaszonline.hu cikke azt összegzi, hogy

a jegybank egyik leányvállalata, a Varsóban bejegyzett GTC Group 42 milliárd forintnyi eurót fizetett 10 olyan ingatlanért, amelyet a Matolcsy Ádám és barátai köre kezelt, s amelyek korábban épp az MNB-től kerültek hozzá.

A tevékenység annak ellenére zavartalanul folyik, hogy az Orbán-kormány és Matolcsy György között a közvélemény előtt súlyos szakmai konfliktusok vannak. A látszat tehát csal, „kenyértörésről szó sincs” – írja a lap, amely csoportokba szedve, a szövevényes céghálózatot kibogozva, részletesen ismerteti a nagyértékű ingatlanok sorsát.

A képletről szólva Bódis András, a lap újságírója azt mondta egy interjúban, hogy a jegybank elad, majd visszavesz ingatlanokat, s a több milliárd forint hasznot hajtó folyamat közé magántőkealapokat iktatnak, azért, hogy a folyamat követhetetlen legyen. A független „sajtónak köszönhetően most már azt is tudjuk, hogy az összes ilyen Matolcsy Ádámhoz és baráti köréhez tartozik” – tette hozzá.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy vajon mindez a törvénybe ütközik-e vagy csupán erkölcsi problémát jelenthet, Bódis kérdéssel válaszolt a kérdésre: vajon normális dolog-e az, ha egy országban a leggyorsabban gyarapodó emberek vagy a miniszterelnök vejei vagy a jegybankelnök fiai? Majd úgy folytatta, egy újságírónak nem dolga följelentést tenni, egyébként pedig a sajtónak korlátozottak a lehetőségei. Nyomozati hatásköre nincs, de az ügyészség manapság sok mindent följelentésként értelmez, ami azt jelenti, hogy egy alapos nyomozás kideríthetné, mi zajlik a háttérben. „Van egy jegybankelnök és a fia, akik között egy-két áttétellel intenzív üzleti kapcsolat folyik. Innentől kezdve szükségszerűen vizsgálni kéne az egészet.” – szögezte le.

A műsorban szóba került egy olyan ingatlan sorsa is, amely nagy port vert föl a sajtóban. Egy New Yorkban található luxusapartamanról van szó, amelyet a NAV már vizsgált egy feljelentés alapján, amelyben 14 milliárdos pénzmosással vádolták meg az említett kört. „Itt is az a helyzet, hogy Matolcsy Ádám nem saját néven vásárolt ingatlanját vizsgálják az amerikai hatóságok, hanem a valahogyan hozzá köthető társaságokét.” – ismertette az újságíró az ügylet bonyolultságát.

A globális Bloombergre hivatkozva a 444 információja mindehhez annyit tesz hozzá, hogy eladósorba került New York egyik legpuccosabb luxusapartmanja, a Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén lévő 350 négyzetméteres lakás, amelynek irányára 40 millió dollár, mintegy 15 milliárd forint, azaz az emlegetett luxusapartman, amely Matolcsy Ádám baráti köréhez köthető. Ha ennyiért elkel a 100 négyzetméteres teraszán 12 méteres fűtött medencével rendelkező apartman, akkor 2 év alatt egymilliárd forintot keres rajta az eladó.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével (j) 2021. július 6-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »