Szlovákia nem lehet csak papíron az EU és a NATO szövetségese

Szlovákia nem lehet csak papíron az EU és a NATO szövetségese

Húsz évvel az EU- és NATO-csatlakozás után is fontos, hogy Szlovákia mindkét szervezetben valódi, megbízható és konstruktív partner legyen, ne csak papíron legyen a többi tagállam szövetsége – jelentette ki Zuzana Čaputová kedden azon az ünnepi rendezvényen, melyen emlékérmet adott át 28 személynek Szlovákia EU- és NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából a csatlakozási folyamatokban való közvetlen szerepvállalásukért.

A két szervezethez való csatlakozást az egyik legfontosabb és legsikeresebb pillanatnak nevezte az ország történetében.

Valóban az egész ország sikere volt, minden egyes állampolgáré”

– hangsúlyozta. Felidézte a belépés jelentőségét, és azt, hogy hogyan változtatta meg az ország mindennapi életét.

Az infrastrukturális fejlesztésekben, a munkahelyteremtésben, és az ország biztonságának megteremtésében”

– tette hozzá.

Beszédében az államfő azt is leszögezte, az évfordulót sem szentelhetjük csakis az ünneplésnek, az EU- és NATO-tagság értékelésére is ki kell térni abból a szempontból, hogyan sikerült Szlovákiának formálnia a két szervezetet, és érvényesíteni saját érdekeit.

Hírdetés

Egyértelműen akkor voltunk a legsikeresebbek, amikor következetes és olvasható partnerei voltunk a többi tagállamnak. Éppen ez teremtett számunkra számos lehetőséget és előnyt, amelyeket máig élvezünk”

 – szögezte le az államfő.

Arra is rámutatott, hogy bár az EU és a NATO is átalakult az elmúlt húsz évben, a csatlakozáskor lefektetett alapvető szabályok továbbra is érvényesek.

Minden tagállamnak működő demokráciának kell lennie”

 – húzta alá. Szlovákiának is kötelessége megőrizni a demokrácia alapértékeit.

 „Úgy tekintsünk ezekre az értékekre és védjük őket, mint amelyek lehetővé tették belépésünket a szövetségekbe” – figyelmeztetett.

Ezeknek az értékeknek a tisztelete a legerősebb kötelékünk a többi tagállammal, és mindenekelőtt az állampolgárainknak nyújtott előnyök zálogát jelentik”

 – zárta az államfő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »