Négyszáz embernek kellett búcsúznia orosz állampolgárságától

Az orosz belügyminisztérium 398 volt külföldi állampolgár megszerzett orosz állampolgárságát szüntette meg az általuk elkövetett bűncselekmények miatt, a vonatkozó törvény hatályba lépése óta eltelt fél év alatt.

Erről a tárca sajtóközpontja számolt be kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökség megkeresésére.

Oroszországban október 26-án lépett életbe az állampolgárságról szóló új törvény, amelynek értelmében megvonandó az olyan volt külföldiek orosz állampolgársága, akik bizonyos súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy veszélyt jelentenek Oroszország nemzetbiztonságára.

Hírdetés

A jogszabály végrehajtásának kezdete óta az orosz állampolgárság megszüntetéséről 406 határozatot hoztak, ebből 398-at meg is valósítottak, a vonatkozó törvény 24. cikkelyének 1. része szerinti bűncselekmények elkövetése miatt. Ez a szerzett állampolgárságtól való megfosztás jogalapjaként sorolja fel az orosz fegyveres erőkről szóló hamis hírek terjesztését és az orosz hadsereg lejáratását, a diverzánsakciókat, a szankciók bevezetésére és agresszív háború kirobbantására szóló felhívást, a dezertálást, a katonai szolgálat és a vele járó kötelezettségek teljesítése alól való kibújást, a külföldi ügynökökről szóló törvényben előírt kötelezettségek megszegését, a kémkedést, hazaárulást és államtitkok felfedését.

Idetartoznak továbbá a nemi sérthetetlenség elleni bűncselekmények, a pénz- és értékpapír-hamisítás, a kábítószer- és fegyverkereskedelem, a banditizmus, bűnszövetség szervezése és a bűnügyi hierarchiában való legmagasabb pozíció betöltése. Az állampolgárság visszavonásával jár a nemkívánatos külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetben való részvétel is.

A belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a tárca megkezdte az összes olyan honosított állampolgár ellenőrzését, aki az állampolgárság megszerzése után bűncselekményt követett el, a honosítás megszüntetését mérlegelendő.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »