Visszatérnek a régészek a Tarnóczi-várhoz (Kézdiszentlélek)

Visszatérnek a régészek  a Tarnóczi-várhoz (Kézdiszentlélek)

Két évvel ezelőtt, a koronavírus járványt megelőzően érkezett egy magyarországi régészcsoport feltárni és konzerválni a Tarnóczi–Mikes-várromot. Balogh Tibor polgármester jó hírrel szolgált: a kényszerszünet után ez év augusztusában ismét egyetemisták csoportja érkezik a Perkő alá, folytatják a feltárást.

Jelenleg úgy néz ki, hogy augusztus 7-én a kézdiszéki nagyköz­ség két-három egyetemista csoportot lát vendégül, akik egyrészt a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Régészettudományi Intézetétől jönnek Kézdiszentlélekre, de a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem régészeti szakos hallgatói is bejelentkeztek, folytatni kívánják a várkastély romjainak a feltárását, konzerválását.

Nem kis munkáról van szó, hiszen az idő során a megmaradt kőfalak föld alá kerültek, így rengeteg kézi munkára van szükség a feltárásnál – mondotta Balogh Tibor, aki felkéri a község lakóit, hogy amennyiben lehetőségük lesz, segítsenek.

Hírdetés

Az elöljárónak nagy tervei vannak a várkastély romjaival, turisztikai vonzerőt kíván belőle kovácsolni, bekapcsolva a környék látványosságai sorába. A köz­ségvezető időközben a várkastély területét is tisztázta, és az a helyi tanács tulajdonát képezi.

2019-ben az ELTE hallgatói Mordovin Maxim ásatásvezető régész irányításával vettek részt a feltáráson. Úgy kerültek Háromszékre, hogy Sztáncsuly Sándor, a Székely Nemzeti Múzeum régésze megbízást kapott Balogh Tibor polgármestertől, hogy kutasson a Tarnóczi–Mikes-kastély romjainál. Sztáncsuly Sándornak nem a középkor a területe, ezért értesítette Mordovin Maximot az elképzelésről.

A munkálatot megelőzően egy másik fontos lépés is történt, 2018-ban megjelent a megyeszékhelyi dr. Csáki Árpád történésznek A kézdiszentléleki Tarnóczi–Mikes-kastély című munkája, a kiadványban szereplő, kastélyra vonatkozó források és képi ábrázolások, illetve alaprajzok pedig nagy segítségre voltak a feltárás során.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »